Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/6013672/Hond-en-mens-wennen-aan-vuurwerk.ece

 

Hond én mens wennen aan vuurwerk

 

 

http://communities.zeelandnet.nl/data/countrydogs/upload/images/ingridfaas.JPG

 

Ingrid Schautteet-Faas

 

 

“Gewóón doen, alles is in orde.” Ingrid Schautteet van hondenschool Country dogs moet haar stem wat verheffen om boven het lawaai van knallende rotjes en huilende vuurpijlen uit te komen. De vijf honden én hun baasjes op het grasveld mogen tijdens de speciale vuurwerkcursus van de hondenschool bij Boerenhol alvast wennen aan het lawaai dat in de nacht van donderdag op vrijdag losbarst.

 

Eigenlijk zijn het vooral de baasjes die les nodig hebben, legt Schautteet uit. “Veel mensen moeten over een drempel heen waar het gaat om omgaan met dieren. De beste en vaak ook meest logische aanpak vinden ze vreemd. Ze schamen zich bijvoorbeeld om hun hond eens te knuffelen of naar het beest te lachen. Maar geloof maar dat zoiets een hond goed doet.” Ook tijdens de nieuwjaarsnacht geldt: doe normaal, anders schiet ook je hond in de stress. “Er zijn gezinnen die zich de hele avond druk maken over hoe de hond zich zal houden tijdens het vuurwerk. Zo’n beestje voelt dat en is om twaalf uur al helemaal vol spanning. Natuurlijk gaat het dan niet goed.”

 

Dus wordt tijdens de les net gedaan of de knallen, die overigens uit een radio en niet uit echte rotjes komen, niet bestaan. Labrador Robbie en baasje spelen met een touw, herder Ratunda wandelt liever wat heen en weer. Mogi, ook een Duitse herder, heeft al helemaal geen last van de knallen. Hij kan zijn ogen niet van het ‘mooie vrouwtje’ Ratunda af houden. “Ze doen het eigenlijk allemaal prima,” zegt Schautteet tevreden. Ze had ook niet anders verwacht. “Dit zijn allemaal jonge honden, die hier ook naar de reguliere gehoorzaamheidslessen komen. Daar zijn ze ook wel wat gewend.” Mocht een hond tijdens vuurwerk toch nog in paniek raken, dan heeft Schautteet een paar tips. “Troost hem, maar blijf zelf sterk door duidelijk te maken dat er niks aan de hand is. En als dat niet helpt: een hond vindt het heerlijk om gemasseerd te worden. Daar wordt hij praktisch altijd rustig van.”

 

 

 

31 december 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN