Bron: www.bndestem.nl

 

Hond Kelly razendsnel naar de wereldtop

 

 

ETTEN-LEUR - Net vier jaar oud en dan al naar een wereldkampioenschap mogen.

 

 

Zelfs voor een herdershond is dat jong. De Etten-Leurse Dimphy Gerritsma is dan ook meer dan trots op haar Kelly, een mooie Tervurense herder. Van 7 tot en met 10 mei worden in Tsjechië, op een kilometer of veertig van Praag, behendigheidswedstrijden gehouden voor honden uit de hele wereld. En het Etten-Leurse duo is erbij, of beter gezegd: trio. Want dochter Patricia van negentien gaat waar haar moeder gaat. Zij heeft ondertussen ook haar eigen hond.

 

Wie bij huize Gerritsma binnengaat, moet een groot hart voor dieren hebben. Vier honden, vier katten, een konijn, allerlei grote en minder grote vogels en (natuurlijk niet binnen) drie paarden en een pony. Het begon allemaal 24 jaar geleden, steekt Dimphy van wal. “Toen kocht ik samen met mijn vader voor honderd gulden een Duitse staande korthaar, Astor. Ik sloot me aan bij hondenclub KC De Baronie en daar zeiden ze na een maand of acht tegen me: “Waarom ga je geen jachttraining doen? Je hebt tenslotte een jachthond.” Ze bleek aanleg te hebben voor het trainen van honden. Astor reageerde tot op zeven-, achthonderd meter ver op haar fluitsignaal. “Het wild dat de hond moest opsporen, lag bij ons in de vriezer. Daar moest ik dan een spoor mee door de bossen trekken en dan maar hopen dat Astor het goed deed. Want overal zaten keurmeesters toe te kijken.” Ze haalde de hoogste diploma's en kreeg er steeds meer plezier in. Natuurlijk kwamen er in de loop der jaren ook andere honden. “Een bouvier, een Mechelse herder... Maar omdat we (Dimphy en haar inmiddels overleden man, jh) ondertussen onze dochter hier hadden rondlopen, besloten we een zachtere hond aan te schaffen.” Het werd een Schotse collie. Daar deed ze een gehoorzaamheidscursus mee. En toen zag ze behendigheidswedstrijden. Ze was voorgoed verkocht.

 

Honden die in een supersnel tempo een hindernisparcours afleggen, dat wilde ze ook gaan doen. De collie deed het lang niet slecht, maar had een te zacht karakter voor de echte topsport. “En dus kwam Groenendaler Dusty, de eerste waarmee ik wedstrijden deed.” Sindsdien draait bij Dimphy en ook bij haar dochter Patricia alles om hun Belgische herdershonden, de behendigheidswedstrijden (‘agility’) en de BBK, de Brabantse Behendigheids Klub. De vereniging telt leden uit de verre omgeving en traint afwisselend in Bergen op Zoom (op de enige kunststofbaan van Nederland), bij vliegveld Seppe in Bosschenhoofd en bij stal 't Sander in Etten-Leur.

 

Onlangs hield de Nederlandse Vereniging van Belgische Herders een kwalificatiewedstrijd voor het WK in Tsjechië. Kelly werd er “Beste hond van de dag,” daarvan getuigen de beker en de rozetten. Op de videofilm is te zien hoe niet alleen Kelly in een supersnelle tijd een foutloos parcours aflegde, maar ook Dimphy. Ze verkeert in topconditie. “Ik ben er altijd mee bezig,” verklaart ze dat. “Het trainen op zich neemt een uur of twee per week in beslag. Maar ik ga ook met haar fietsen en wandelen en ondertussen ben ik dan in mijn hoofd bezig met de training.” Dochter Patricia is al net zo fanatiek als haar moeder. “Toen ik zeventien werd, wist ik al dat ik op mijn achttiende verjaardag een pup zou krijgen. Een Mechelse herder en daar train ik nu sinds een halfjaar mee.”

 

Herders werken graag en hard, dat zit gewoon in hun genen. De meeste honden vinden behendigheid een ontzettend leuk spelletje en doen het dan ook met veel enthousiasme, zo weten de leden van de BBK. “Als het fout gaat, is dat meestal mijn schuld,” zegt Dimphy. “De hond maakt bijna nooit een fout. Die doet wat ik haar heb geleerd.” Natuurlijk zijn er ook andere rassen dan de Belgische herders die behendigheidswedstrijden doen. “Er zijn wedstrijden voor alle rassen. Dan loop je bijvoorbeeld tegen mensen met poedels. Maar de echte topsport, die is toch voorbehouden aan onze honden. En aan border collies, dat zijn onze concurrenten.” En de beloning voor de hond na al dat harde werken? Een balletje, waarmee ze even lekker kan raggen. Want al heet je dan Kelly en al mag je naar het WK in Tsjechië, je bent en blijft toch ook een speelse hond.

 

 

www.bbkagility.nl

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

 

13 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count