Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5784191/Hoofdluis-is-geen-probleem-meer.ece

 

“Hoofdluis is geen probleem meer”

 

 

hoofdluis

 

Een volwassen koppeltje (mannetje links) tussen een lucifer en een 1-eurocentmunt.

(Foto: uit Wikipedia).

 

 

BREDA - De strijd tegen hoofdluis bij kinderen lijkt vruchten af te werpen. Scholen in West-Brabant zeggen dat ze er veel minder last van hebben dan een paar jaar geleden. “Afkloppen natuurlijk, maar sinds een jaar of twee, drie, hebben we geen enkel geval meer geconstateerd,” zegt directeur Kees Snoeren van basisschool De Bolderik in Hank. Een paar jaar geleden was dat nog anders. Ging het toen nog om enkele tientallen op een grote school, zeker na de zomervakantie, nu is het probleem gemarginaliseerd tot een enkel individu.

 

Andere scholen bevestigen dit beeld. Algemeen directeur Jos Krebbeks van de prof. Gielenstichting in Rucphen (zeven basisscholen) spreekt van een “dalende lijn” en ook Chantelle van Merriënboer, hoofdluiscoördinator op basisschool De Steiger in Stampersgat, komt met haar team van vier hoofdluismoeders nog maar zelden een echte luis tegen. “Een los neetje, vorige keer, dat is alles.” De verklaring voor deze daling moet volgens de benaderde partijen worden gezocht in het pakket aan maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om hoofdluis tegen te gaan. Op één staan de stelselmatige controles door huismoeders op basisscholen; een project dat zeven jaar geleden op de meeste scholen is begonnen. Minimaal om de zeven weken komen moeders in elke klas ‘kriebelen.’ “Komen ze toch een luis tegen, dan worden onmiddellijk maatregelen getroffen,” aldus Krebbeks. Op twee staat de “luizenzak,” een katoenen tas waar elk kind zijn jas en andere spullen in doet voordat hij de klas ingaat.

 

Elk kind heeft zijn eigen zak, die thuis regelmatig wordt gewassen. “Sinds de luizenzak een jaar of twee, drie, geleden verplicht is gesteld, zijn er geen luizen meer.” Niet alle scholen hebben luizenzakken. Krebbeks van de prof. Gielenstichting: “Wij zijn al een hele poos luizenvrij. Pas op het moment dat daar verandering in zou komen, komen de luizenzakken bij ons in beeld.” Een ander voorschrift, een minimale afstand tussen de kapstokken, schijnt ook te helpen. Hiermee wordt het verhuizen van luizen ontmoedigd. En dan zijn er nog de schoolpakketten, die voorlichting geven over het probleem. “Het taboe is er voor een groot deel af, dat scheelt ook,” zeggen diverse betrokkenen. De neerwaartse trend wordt bevestigd door Sytske Flores van de Gemeentelijke GezondheidsDienst GGD West-Brabant in Breda. “De toestand is stabiel. Wij constateren geen noemenswaardige ontwikkelingen. De strijd tegen hoofdluis is volledig onder controle.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdluis

 

 

 

10 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN