Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6488638/Hoog-water-in-de-Chaamse-bossen.ece

 

Hoog water in de Chaamse Bossen

 

Eind vorig jaar werd het hele gebied van Boswachterij Ulvenhout-Chaam ingedamd.

 

Dankzij overvloedig hemelwater is er nu al sprake van

‘een verdronken bos-effect’ aan de Ulicotensebaan in Chaam.

 

 

image108

 

Weidebad aan de Alphensebaan

(Foto: Kees Wittenbols – 29 september 2008)

 

 

Natuurlijk zijn er altijd mensen die mopperen, maar ach, dat geeft niet, zegt boswachter Marcel Douma van Staatsbosbeheer. Een mens is nu eenmaal een gewoontedier en als je gewend bent om dagelijks hetzelfde rondje te wandelen of te fietsen door de Chaamse bossen, dan is het best vervelend dat je nu 500 meter wordt omgeleid. Het klinkt een beetje laconiek, want tegelijkertijd staat de natuurbeheerder te juichen van blijdschap. De aanblik van het ‘verdronken bos’ aan de Ulicotensebaan noemt hij “fantastisch.” Eind vorig jaar werd de Boswachterij Ulvenhout/Chaam aan de buitengrenzen helemaal ingedamd en nu al, dankzij overvloedig hemelwater, staat het water hoog op de plekken waar veel leem in de grond zit. Precies zoals het in lang vervlogen tijden was. En precies zoals de bedoeling van het vernattingsproject is. De enthousiaste boswachter: “We hadden niet verwacht dat we dit al zo snel zouden zien. Het bos wordt hierdoor veel gevarieerder, net als honderden jaren geleden, met hele droge en hele natte plekken. Moet je straks zien hoeveel soorten kikkers en salamanders hier zitten! Een deel van het naaldhout halen we weg en de rest laten we staan om te rotten. Ik verwacht dat daar spechten gaan nestelen, want marters kunnen door het water niet bij hun eieren komen.”

 

Bedoeling van het vernattingsproject is om de waterhuishouding in het gebied te herstellen zoals het oorspronkelijk was, legt hij uit. “Vroeger was dit een zogeheten “inzijggebied,” van waaruit het water naar de omliggende beekdalen stroomde. Later is het drooggelegd voor landbouw en productiebossen. Daarom is de ondergrond nu net als een harde, uitgedroogde spons. De toplaag moet weer waterdoorlatend worden, zodat de regen geleidelijk kan wegzakken in de grond. Dat heeft tijd nodig. Hoe lang dat duurt? Geen idee, misschien wel een jaar of twee.”

 

En dat is de reden waarom de fiets- en wandelpaden in het populaire bos nu onder water staan. “Een negatief en onvoorzien bij-effect,” geeft Douma toe. Omdat de grond van de paden is vastgereden door zware rupskranen, kan het water daar ook niet weg. De inzet van kranen, die diepe sporen hebben getrokken, was nodig om de dammen aan te leggen. In totaal zijn er zes kwetsbare plekken op de route, aldus Douma. Vijf daarvan zijn nat en modderig, maar wel begaanbaar. Alleen de kruising Ulicotensebaan/Huisdreef staat zo diep onder water, dat er zonder lieslaarzen geen doorkomen aan is. En wordt daarom in de loop van de volgende week afgesloten voor het publiek. “We willen natuurlijk geen gevaarlijke situaties.” Het is een tijdelijke maatregel, benadrukt hij. “Zodra het droger wordt, trekken we de boel open en knappen we de paden weer op. We doen er alles aan om het zo snel mogelijk weer in orde te krijgen.” De mensen moeten even geduld hebben, meent hij, maar dan wordt het nieuwe bosgebied volgens hem een walhalla, niet alleen voor recreanten, maar ook voor dieren. “Ik heb goede hoop dat we hier volgend jaar de kraanvogels komen uitrusten tijdens hun trektocht vanuit Afrika naar Scandinavië. Dat zou toch geweldig zijn?”

 

 

 

Zie ook:

 

Chaam in beeld

Rondje Chaamse Bossen in beeld

 

 

2 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN