Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6553784/Heb-ik-eindelijk-op-tijd-mn-huiswerk-af.ece

(Voor een foto van de huiswerkklas, klik op bovenstaande link)

 

Huiswerkinstituut in Etten-Leur groeit als kool

 

 

huiswerk

 

 

Marianne Dictus-Klep begeleidt leerlingen tijdens de huiswerkklas

in het nieuwe kantoor aan de Pottenbakkerstraat 20.

 

 

Diana Teunissen begon twee jaar geleden met het geven van bijlessen. Haar huiswerkinstituut groeit als kool. “Thuis zit ik alleen maar te msn’en.” Leren om te leren. Daar draait het om bij het huiswerkbegeleidingsinstituut van Diana Teunissen. In een splinternieuw kantoorpand aan de Pottenbakkerstraat begeleidt de Etten-Leurse zo’n dertig leerlingen per week. Jongens en meiden, de meesten zijn tussen de 12 en 16 jaar oud, zeulen hun grote rugtassen mee naar de lokalen waar Diana en haar medewerkster Marianne Dictus-Klep klaarstaan om ze te helpen met taal, exacte vakken, geschiedenis of aardrijkskunde. Daarnaast proberen Diana en Marianne vooral structuur aan te brengen in de hoofden van de pubers. “Met het ‘nieuwe leren’ wordt van scholieren verwacht dat ze heel zelfstandig kunnen werken. Docenten houden zich minder bezig met het overdragen van kennis en krijgen steeds meer de functie van begeleider. Niet iedereen kan met dit systeem uit de voeten en daarom zijn wij er om ze een steuntje in de rug te geven. We helpen bij het plannen van huiswerk, geven extra uitleg en overhoren en controleren het maak- en leerwerk. En je weet het: vreemde ogen dwingen. Als de kids hier om 15.30 uur binnenkomen, is er best even tijd om wat te drinken en te snoepen, maar we gaan vrij vlot aan het werk,” aldus Diana.

 

Nog geen twee jaar geleden begon ze met het begeleiden van vier leerlingen. “Ik geef nog steeds les op een school in Etten-Leur, maar als alleenstaande moeder was het financiële noodzaak om voor extra inkomsten te zorgen. Vandaar dat ik thuis bijles gaf. In mei 2008 ging die ‘bijles’ een eigen leven leiden toen bleek dat de enige huiswerkbegeleidingsdienst in Etten-Leur ermee ophield. Ik ben min of meer in dat gat gesprongen.” Dat pakte goed uit. Al snel was het huis van Diana te klein om de groeiende stroom studenten op te vangen. “Ik had meer ruimte nodig. Eind vorig jaar kreeg ik de kans met het instituut naar de Pottenbakkerstraat te verhuizen. Drie lokalen hebben we hier beschikbaar, ideaal.” De leerlingen laten aan Diana en Marianne hun agenda’s zien waarin het huiswerk staat opgeschreven. In overleg wordt een plan de campagne opgesteld. “Als ik thuis ben, zit ik constant te msn’en. Dat is gewoon verslavend, lekker kwekken met m’n vriendinnen. Hier heb ik die afleiding niet, we kunnen alleen naar muziek luisteren op onze iPods. Ondertussen maak ik m’n huiswerk en zit ik niet meer in de stress dat ik alles op het allerlaatste moment nog moet doen. Dus voor mij is het toch wel prettig dat mijn ouders me hebben opgegeven voor deze huiswerkbegeleiding,” vertelt Kirsten die in het derde jaar van de havo zit. Haar studiegenootjes werken stug door op de laptops die Diana standaard in de lokalen heeft staan. “Ik kom twee keer per week. Ik heb best moeite met plannen en leren. Als ik hier zit, moet ik wel, Diana en Marianne vragen niet of ze me willen overhoren. Ze doen het gewoon. Die stok achter de deur heb ik nodig,” vertelt Patrick die in 2 havo zit.

 

De snelle groei van haar instituut wijt Teunissen niet alleen aan de nieuwe manier van lesgeven, maar ook aan de langere afwezigheid van ouders thuis. “Vaak zijn ze, ook na schooltijd, aan het werk en hebben ze niet altijd in de gaten dat het op school niet goed gaat met hun kinderen. Als ze ermee worden geconfronteerd, bellen ze vervolgens naar mij. Vooral na rapportbesprekingen en vakanties is er nieuwe aanwas. Ik zeg altijd dat ik niet kan toveren, maar we kunnen in vrij korte tijd wel veel voor elkaar krijgen. Ik breng structuur aan zodat ze kunnen leren. Het geleerde kunnen ze vervolgens toepassen. Dat is de formule.” De Etten-Leurse richt zich niet alleen op leerlingen van het voortgezet onderwijs, ook kinderen die op de basisschool zitten zijn welkom aan de Pottenbakkerstraat. “Ik ben van oorsprong lerares Nederlands en geef ook les aan volwassenen. De cursisten zijn divers. Van mensen die Nederlandse taal als tweede taal onder de knie willen krijgen, tot managers van bedrijven die hun schrijfvaardigheid willen verbeteren.” Diana wil zich meer gaan toeleggen op het bedrijfsleven. “Toch vergeet ik mijn huiswerkklasjes niet. Want er is niks leukers dan ‘mijn leerlingen’ te zien opbloeien als ze een goed cijfer scoren en tevreden op zichzelf kunnen zijn.”

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

16 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN