Bron: BN-DeStem

 

Hyperactief kind, door dat uurtje extra

 

 

box

 

Sommige ouders zien op tegen het ingaan van de wintertijd

omdat hun kind door het tijdsverschil ontregeld raakt en erg druk, dreinerig of juist hangerig wordt.

 

 

Al een poosje ziet ze op tegen de laatste week van oktober. Marieke Vermeulen, moeder van de vijfjarige Victor en tweejarige Nicolas, zucht even bij de gedachte eraan. Zondag gaat de wintertijd in en dat betekent voor het gehele gezin minder slaap en minstens een week lang op het tandvlees lopen, weet ze uit ervaring. Iedere ochtend roept Nicolas al om half vijf, een uur eerder dan normaal, om zijn moeder terwijl hij wel gewoon een uur later dan anders gaat slapen. Vervolgens is hij ruim voordat hij zijn middagslaapje moet doen moe en daardoor hangerig of juist extra druk.

 

Het is een onderschat gevolg van het ingaan van de wintertijd: naast dreinende kinderen ook gesloopte ouders die meer energie kwijt zijn om hun kroost in toom te houden. Vermeulen: “Het is een uitputtingsslag voor ons allemaal.” Ongeveer 20 procent van alle kinderen heeft zichtbaar last van het uurtje tijdverschil, schat slaapdeskundige Stefan Lucius van ChronoMed, een praktijk voor slaapstoornissen en bioritmiek. Vreemd is dat niet. “De biologische klok in je hersenen regelt wanneer je naar bed moet en wanneer je wilt opstaan. Tegelijkertijd regelt het je reactiesnelheid en of je blij of chagrijnig bent,” zegt Lucius. “Alleen is dat klokje nogal goedkoop en raakt het makkelijk in de war. Verandert de tijd met een uurtje, dan kunnen behalve je slaapritme ook die andere aspecten verstoord raken.”

 

Peuterleidster Esther Vijn heeft daardoor twee keer per jaar met een extra drukke groep kinderen te maken. Ruim de helft van haar peuters gedraagt zich de eerste dagen na het ingaan van zomer- of wintertijd anders, merkt ze. “Wanneer er eenmaal één extra druk doet, doet de rest vanzelf mee. Vooral de jongetjes kunnen dan echte branieschoppers zijn.” Vijn laat de druktemakers vaak buiten of in de gang uitrazen. “Het heeft geen zin om dan rustig een puzzeltje met ze doen,” weet ze. “Alleen de allerkleinsten hebben daar dan zin in. Die zijn juist weer extra moe. Sommigen vallen zelfs onder het middageten in slaap.” Een logisch verschijnsel, vindt Al de Weerd, neuroloog en hoofd van het Slaapcentrum SEIN, dat slaapstoornissen onderzoekt. “Door de tijd te veranderen introduceer je een kunstmatige jetlag. Daarvoor geldt dat je één uurtje tijdsverschil in één dag moet kunnen verwerken. In de praktijk hebben sommige mensen daar echter een week last van.” Het is niet bekend waardoor een enkel uurtje tijdsverschil zo'n invloed kan hebben. Volgens De Weerd speelt er blijkbaar nog een onbewuste psychologische factor mee, die het voor zowel kinderen als volwassenen soms moeilijker maakt zich aan te passen aan een nieuwe tijd. “Het is een fabeltje dat vooral kinderen last hebben van een uurtje meer of minder. Ook met volwassenen kan geen land te bezeilen zijn wanneer het slaapritme is verstoord. Alleen gaan zij gewoon een uurtje eerder naar bed wanneer ze moe zijn. Kinderen verzetten zich daar juist tegen en dus worden ze extra slaperig, chagrijnig, hangerig en kunnen ze zich niet goed concentreren op school.”

 

Ouders kunnen hun kroost het beste meteen aan de nieuwe tijd laten wennen, want zo zitten ze het snelst in hun nieuwe ritme, vindt De Weerd. Theorieën die adviseren de klok vier dagen lang iedere dag een kwartiertje achteruit te zetten noemt hij onzin. “Het hele leven past zich aan, aan dat uurtje later: de school begint op de nieuwe tijd, winkels gaan op de nieuwe tijd open: dan kun ook jij je aanpassen.” Bovendien doe je dat ook wanneer je naar New York vliegt, waar het zes uur vroeger is dan hier, zegt De Weerd. “Je gaat de eigenaar van je hotel daar toch ook niet zeggen dat je je ontbijt vandaag om zeven uur 's ochtends wil, morgen om kwart voor zeven en aan het eind van de week om zes uur?” Ook Vermeulen bijt zondag daarom maar meteen door de zure appel heen. “Dan zijn we een weekje moe, maar blijft het ook bij dat weekje. Wie die wintertijd ooit uitvond, had vast geen kinderen.”

 

 

24 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN