logo (4)

 

Iedere molen heeft wel iets speciaals

 

oude molen

 

De molen van Oudemolen.

 Molenaar Adriaan de Vos: “Er zit geen originele balk meer in.

 Alle vloeren en mechanieken zijn perfect gerestaureerd.”

 

 

 

ronald koevoets

 

Molenaar Ronald Koevoets (rechts) geeft een bezoeker uitleg over de Bisschopsmolen in Etten-Leur.

 

 

“Prachtig, prachtig.

 Nee het is werkelijk schitterend,”

 zegt een van de bezoekers aan de West-Brabantse Molendag.

 

 

Overal in West-Brabant draaiden gisteren de molens. Vaak versierd met grote en kleine vlaggen, zoals de Bisschopsmolen in Etten-Leur, maar soms ook naturel, zoals de Oude Molen in Oudemolen.

 

De Oude Molen, uit 1845, behoeft ook geen franje. Het rijksmonument is mooi genoeg van zichzelf. De molen wuift de automobilisten op de A17 al van verre toe met zijn gelijkmatig draaiende wieken. En dat is geen toeval, stelt molenaar Adriaan de Vos uit Fijnaart. "Dit is een van de weinige molens in deze streek met zelfzwichting op één roede." Voor de leken onder ons legt De Vos het even uit. "Er zitten kleppen in de wiek. Als het harder gaat waaien, gaan deze kleppen vanzelf open. Hierdoor wordt de snelheid van de maalstenen gereguleerd. Je kunt dus veel gelijkmatiger malen."

 

Veel bezoekers van de West-Brabantse Molendag hebben geen enkele moeite met de vaktaal van De Vos, omdat zij zelf ook molenaar zijn. Ieder jaar komen de molenaars bij elkaar kijken naar nieuwigheden of mooi gerestaureerde monumenten. Over de opgeknapte Oude Molen zijn de bezoekers zeer enthousiast. Binnen hangt de geur van vers gezaagd hout. Het gebouw is dan ook volledig hersteld met eiken-, iepen- en populierenhout. De Vos: "Er zit geen originele balk meer in. Alle vloeren en mechanieken zijn perfect gerestaureerd." Volgens de voormalige eigenaar Piet Groenewoud, die naast de molen woont, is het monument voor negentig procent vernieuwd. Groenewoud: "Ik zocht vijftien jaar geleden een huis met ruimte. Dat vond ik hier en de molen hoorde erbij. De molen was in verval en ik had geen idee wat ik ermee moest doen. Nadat ik in contact was gekomen met een paar molenaars, hebben we de stichting De Oude Molen opgericht en heb ik de molen voor een symbolisch bedrag verkocht aan de stichting. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want daardoor kregen we subsidie en nu staat hij er weer prachtig bij." Vanwege de regen is het wat minder druk dan vorig jaar in Oudemolen. Groenewoud: "Als de zon schijnt, pakken mensen eerder de fiets voor een molenroute. Daarom is het nu wat minder druk."

 

In Etten-Leur bij de Bisschopsmolen, loopt het een stuk beter qua bezoekersaantallen. Volgens Guus Dirven, die vroeger een dierenspeciaalzaak in de molen had, zijn er rond de honderdvijftig mensen binnen geweest. De zondag met wind en buien blijkt een ideale dag voor gezinnen om eens naar binnen te wandelen. Het was gisteren een speciale dag voor de Bisschopsmolen, omdat het de eerste keer was dat er graan werd gemalen op een West-Brabantse Molendag. Toon Hendrikx, de molenaar, was gisteren aan het werk in de molen van Sprundel. Hij werd vervangen door drie collega's, onder wie Martin van der Steen uit Oud-Vossemeer.

 

Van der Steen: "Niet alle molens hebben de beschikking over een eigen molenaar. Daarom is Toon naar Sprundel gegaan. Ik sta de mensen hier vandaag te woord, samen met nog twee collega-molenaars." Volgens Van der Steen heeft iedere molen iets speciaals. "Het aardige van de Bisschopsmolen is de historie. Hij is al van 1744. Dat geeft een eigen sfeer en dat vind ik leuk. Verder heeft deze molen een bijzonder remsysteem. Dat zie je nergens. Het is waarschijnlijk ooit zelf bedacht door een van de molenaars hier."

 

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

31 maart 2008

 

Home

 

stats count