Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7256599/Iedere-dag-een-verrassing-in-de-brievenbus.ece

(Voor een foto van Toon Joosen, klik op bovenstaande link)

 

“Iedere dag een verrassing in de brievenbus”

 

 

Mailkunstenaar Mr. Colori alias Toon Joosen:

“Mail art verruimt je blikveld.

Je leert hoe elders wordt gedacht over kunst, politiek en het leven.”

 

BOSCH1

 

http://www.colori.nl/thema

 

 

Chaam - De postbode is al dertig jaar lang zijn beste vriend. Bijna dagelijks vindt mister Colori een of meerdere verrassingen in zijn brievenbus, als een Sinterklaassurprise in een schoen. Kleine geluksbrengertjes, noemt Toon Joosen - zoals hij in het dagelijkse leven heet - de bezorgde enveloppen met daarin kleine en bijzondere staaltjes van creativiteit en kunstzinnigheid, zoals pentekeningen, fotocollages, mini-schilderijtjes en gedichtjes, met daarin vaak een verborgen boodschap. De 63-jarige oud-docent kunstgeschiedenis uit Chaam koestert ze als kostbare kleinoden: “Het zijn stukjes kunst uit de hele wereld. Opstekers die je gemoed verlichten en je even afleiden van de dagelijkse realiteit. Momentjes van geluk.”

 

Al sinds de jaren zeventig is Joosen een gepassioneerd ‘mail artist.’ “Ik ben begonnen toe ik studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Het was de tijd waarin iedereen een kunstenaar was. De verbeelding was aan de macht. De officiële kunstwereld was echter erg gesloten, nog steeds trouwens en mail art werd als het ware een onderstroom van die traditionele en ontoegankelijke wereld. Aan mail art kon iedereen meedoen. Het werd een alternatieve vorm van exposeren.” Mail art is een kunstzinnige vorm van communicatie, waarbij kunstenaars en amateurs elkaar kleine werkjes op papier sturen. Joosen wil zichzelf geen kunstenaar noemen, maar “iemand die kunstzinnige dingen doet.”

 

De afgelopen decennia maakte hij duizenden afbeeldingen en fotocollages, geïnspireerd door het dagelijkse leven of op verzoek van andere mailkunstenaars. Hij stuurt zijn werken op en ontvangt op zijn beurt weer creaties van anderen. “Iemand verzint een thema, zoals water of vrijheid en stuurt een uitnodiging rond om daar je gedachten over te laten gaan.” De enige beperking is je fantasie, legt de voormalige docent uit. Alles kan en mag, als er maar een postzegel op blijft plakken. Niets mag worden geweigerd of gecensureerd. En iedereen mag meedoen, ongeacht afkomst, geloof, sekse of politieke overtuiging. Van ‘de oogst’ worden regelmatig exposities georganiseerd. Zo is er afgelopen decennia een uitgebreid netwerk ontstaan waarin kunstenaars elkaar met woord en beeld inspireren zonder elkaar persoonlijk te kennen.

 

Joosen: “Postkunst verruimt je blikveld. Je leert hoe elders in de wereld wordt gedacht over kunst, politiek en het leven. Tijdens de Koude Oorlog proefden wij als het ware via de post al het verlangen naar vrijheid achter het IJzeren Gordijn.” Het internationale mail art circuit bestaat vandaag de dag uit vele duizenden deelnemers, schat Joosen. Er wordt nu ook volop geëxperimenteerd met ‘e-mail art,’ een elektronische variant van de oude vorm. De groep mensen die zich hier mee bezighoudt, breidt zich nog steeds uit. Joosen heeft inmiddels een uitgebreide collectie, zijn eigen Museum of Instant Images, van talloze kleine vormen van kunstpost, van hemzelf en andere liefhebbers. Zijn jongste project heet “Greetings from places, I’ve been greeted from,” kortweg “De groeten uit.” Deelnemers heeft hij gevraagd om vanaf hun vakantie-adres “een gedachte of mooi moment” uit te beelden, als een visuele pagina uit een vakantiedagboek.

 

Op 11 en 12 september (van 12 tot 18 uur) laat Toon Joosen alias mr. Colori deze werkjes en nog vele andere zien in een tentoonstelling met een overzicht van dertig jaar mail art. Het adres is Beckershagen 15 in Chaam. De toegang is gratis. www.colori.nl.

 

 

 

Zie ook:

 

Chaam in beeld

 

 

9 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count