Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6671094/Iedere-overval-is-er-een-te-veel.ece

 

“Iedere overval is er een te veel”

 

 

overvaller

 

 

Bakker Paul van der Westen reageert sinds

de overval soms anders dan hij zou willen

 

BREDA - Ondernemers uit Breda en hun personeel krijgen eind deze maand uitleg over het voorkomen en het omgaan met de gevolgen van overvallen. Dat gebeurt op de themabijeenkomst “Een overval. Het zal je gebeuren” in het NAC-stadion, georganiseerd door het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) met onder meer de politie, gemeente, Kamer van Koophandel en het Retailplatform. Ruim honderd ondernemers hebben zich inmiddels aangemeld via rpc@brabant.kvk.nl. Dit najaar volgen dergelijke bijeenkomsten in Bergen op Zoom, Roosendaal, Oosterhout en Etten-Leur.

 

Hoewel de jongste overvalcijfers de politie enig vertrouwen geven dat ze met haar aanpak op de goede weg is, maakt het RPC zich bezorgd over de aantallen overvallen en de gevolgen. In de uitnodiging stelt het platform dat “ondernemers en hun personeel steeds vaker slachtoffer worden van geweldsmisdrijven.” “En ook al is het aantal gedaald, iedere overval is er een te veel.” In de eerste vier maanden van dit jaar werden in de vier districten in de regio Midden- en West-Brabant in totaal 50 overvallen geregistreerd. Dat waren er vorig jaar in diezelfde periode 61 en in 2008: 50. De politie stelt zich ten doel om in 2010 het niveau van 2006 te halen. Toen werden in de eerste vier maanden in de hele regio 47 overvallen gepleegd. “We zijn dus niet helemáál tevreden, maar zijn wel op de goede weg,” aldus politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. Alleen in Bergen op Zoom werden dit jaar tot nu toe meer overvallen gepleegd dan vorig jaar (tien tegen acht in 2009). Tijdens de bijeenkomst, vanaf 18.00 uur in het NAC-stadion, komen onder anderen de overvalcoördinator van de regiopolitie en iemand van Slachtofferhulp aan het woord. Verder vertelt de Oosterhoutse bakker Paul van der Westen, ervaringsdeskundige, over de overval waarvan hij op 15 juni 2005 het slachtoffer werd en de gevolgen die dat voor hem heeft. Hij heeft er, na vijf jaar, nog steeds slapeloze nachten van, vertelt Van der Westen. Zijn advies, aan collega’s: “Blijf er over praten.”

 

Paul van der Westen stond die 15e juni, vijf jaar geleden, alleen in zijn zaak toen een jongen met petje en skibril hem bedreigde met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Van der Westen, die toen al vijf jaar de drijvende kracht was achter diverse projecten om winkelcriminaliteit terug te dringen, was daarmee ineens zelf slachtoffer. Het greep diep in, in zijn leven. In februari 2006 ontmoette het slachtoffer ‘zijn’ dader op het politiebureau. Hoewel hij in een interview die maand aangaf dat het gesprek hem goed had gedaan, ging het drie maanden daarna zoals hij het zelf noemt “fout.” “We gingen die avond een hapje eten en daar stond hij, achter de bar.” Hoe verkrampt hij zich toen ook voelde, hij besloot te blijven en door te eten. “Maar toen ik hem weken daarna opnieuw achter die bar zag staan, ben ik er toch niet meer binnen gegaan,” zegt de bakker. Hij trekt de kar van het Keurmerk Veilig Ondernemen en stond zo vorig jaar een overvallen juwelier in zijn woonplaats bij. “En dan slaap ik weer drie dagen niet.” Hij heeft ook een kort lontje sinds de overval. Reageert heel anders dan hij was en dan hij zou willen, maar, zegt hij: “Ik heb er geen controle meer over.” Hij hoopt collega’s met zijn ervaring tot steun te zijn. “Ik praat er veel over en adviseer dat ook: Blijf er over praten.”

 

 

 

11 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN