Bron: www.bndestem.nl

 

“Iedereen kan gebeten worden

door een teek”

 

 

THOLEN - Een beet van een teek kan je leven op z’n kop zetten.

 

 

Vraag maar aan Marja Visser uit Tholen. Zij ondervindt nog elke dag de nare gevolgen van de tekenbeet, die ze ruim acht jaar geleden opliep. Nu is ze als vrijwilliger actief voor de Lymevereniging en waarschuwt ze iedereen die het horen wil voor de gevaren van teken. “Iedereen kan zo’n beet oplopen,” stelt ze. “Het kan zelfs in je eigen achtertuin.” Visser is webredacteur bij de Nederlandse Vereniging van Lymepatiënten (NVLP), zoals de Lymevereniging officieel heet. In die functie heeft ze grote invloed op de voorlichting die de vereniging verspreidt. “En voorlichting is nodig,” stelt ze.

 

“Veel mensen onderschatten het gevaar van een tekenbeet nog steeds. Je kunt er, in het ergste geval, praktisch invalide van worden. En hoe later je actie onderneemt, hoe complexer de klachten doorgaans worden en hoe moeilijker de behandeling is.” Maar ook mensen die na een beet wel tijdig naar de dokter stappen, komen er niet altijd zonder problemen vanaf. “Dat komt omdat lang niet altijd wordt (h)erkend dat iemand de ziekte van Lyme heeft,” zegt Visser. Volgens de NVLP deugen de testen die in ons land worden gebruikt niet. “Hier wordt getest naar de Amerikaanse situatie,” legt de Thoolse uit. “Dat betekent dat gekeken wordt of er stammen van de Borrelia-bacterie in het lichaam zitten die in Amerika voorkomen. Maar hier in Europa komen veel meer Borrelia-families voor. Als je zo’n Europese variant hebt, komt het dus niet boven water. En zonder een positieve diagnose willen neurologen vaak niet tot behandeling overgaan.” Visser kan meepraten over de gevolgen van een late diagnose. Ook bij haar wilden artsen maar niet inzien dat ze de ziekte van Lyme had, terwijl ze hartstikke ziek was.

 

 

De Thoolse kent talrijke andere voorbeelden.

 

“Neem nou het verhaal van een mevrouw wiens huisarts de rode kring op haar huid niet herkende als een kring die ontstaat na een tekenbeet. Ze kreeg een zalfje mee tegen schimmelinfectie.” Visser weet zeker dat de late diagnose bij haarzelf er aan heeft bijgedragen dat ze nog elke dag met de gevolgen van de tekenbeet te maken heeft. Ze heeft pijn en uitvalsverschijnselen en is vaak erg moe. “Door die ziekte zit ik nu zelfs in de ziektewet.”

 

De NVLP is onlangs een burgerinitiatief begonnen om de problemen rondom tekenbeten en de ziekte van Lyme op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Als er veertigduizend handtekeningen worden opgehaald, moet de volksvertegenwoordiging de kwestie bespreken. De initiatiefnemers willen dat op artsenopleidingen meer aandacht komt voor het herkennen van de ziekte. Verder zou er meer geld voor onderzoek beschikbaar moeten komen, omdat nog heel veel dingen over de ziekte onduidelijk zijn. “Maar ook het punt van de slechte testen, waardoor de ziekte vaak niet wordt herkend, moet besproken worden,” zegt Visser. “Het is zo ontzettend belangrijk dat de ziekte snel wordt behandeld. Dat kan wat mij betreft niet vaak genoeg gezegd worden.” Om de gevaren van tekenbeten en de gevolgen daarvan onder de aandacht te brengen houdt de NVLP vanaf 30 maart de Week van de Teek (www.deweekvandeteek.nl). De petitie voor het burgerinitiatief kan worden getekend op de site: www.lymevereniging.nl.

 

 

 

25 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN