Bron: www.bndestem.nl

 

“Iedereen moet hier terecht kunnen”

 

 

image006

 

Autobedrijf van Hooijdonk – Dorpstraat - Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 1 maart 2009)

 

 

ULVENHOUT - Kees van Hooijdonk (56) pepert het nog maar een keer in: “Het gaat niet om mij hoor.” Het gaat de garagehouder uit Ulvenhout om zijn bedrijf, om de 25 medewerkers, de monteurs. Om zijn zus Annie die de benzinepomp en de shop runt en om zijn vrouw Liesbeth die personeel en organisatie doet en de Arbo. Het is die uitstraling van een familiebedrijf waarmee garage Van Hooijdonk aan de Dorpstraat groot is geworden en vooral ook is gebleven.

 

Want in Ulvenhout en directe omgeving kent iedereen Van Hooijdonk. Huismerk Opel: “Maar iedereen moet hier terecht kunnen. Daar investeren we ook in, in kwaliteit, in de beste uitrusting.” Van Hooijdonk bestaat zestig jaar. En dat zal niet onopgemerkt passeren. Speciaal voor deze gelegenheid is de showroom aan de overkant van de garage ingericht als expositieruimte, met een paar antieke Opeltjes, oude foto’s en een kasboek uit 1953. Met het salaris van oud-monteur Doris de Veth die wel veertig jaar op de loonlijst stond. “Kijk hier staat het, een weekloon van veertig gulden en elf cent.” Oude instrumenten, een koplampenafsteller, doorsmeermachines. “Vroeger werden wel twintig soorten vet gebruikt voor de verschillende lagers,” vertelt Van Hooijdonk over de jaren zestig en zeventig. Olie verversen om de vijfhonderd kilometer, dat waren nog eens tijden. Met alle elektronica en computergestuurde onderdelen is het nu continu bijscholen. Wie de geschiedenis van Van Hooijdonk wil bekijken, kan zaterdag en zondag van negen tot vijf terecht in de showroom. Vrijdagmiddag is er een besloten feestje voor genodigden, met als hoofdgast burgemeester Peter van der Velden.

 

 

 

image008

 

Showroom Autobedrijf van Hooijdonk – Dorpstraat - Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 1 maart 2009)

 

 

Eigenlijk bestaat de garage al langer dan zestig jaar. De geschiedenis gaat 75 jaar terug. Het was opa Cees van Hooijdonk (getrouwd met Marie Klaasen) die eind jaren dertig een kruidenierszaak begon, zo’n zaak waar je alles kon krijgen, van kaas tot stoffen. Op een steenworp afstand van de huidige garage, op de plek waar nu reisbureau Toerkoop zit. Niet veel later kwam daar een taxibedrijfje bij en een pomp, de Esso. “Wij hebben altijd Esso gehad, van oudsher.” In 1949 nam Gerrit van Hooijdonk (in 2002 overleden), vader van Kees, de zaak over. Gerrit had als monteur al aan het garagevak geroken bij autobedrijf Otten, toen nog gevestigd in de binnenstad. Gerrit van Hooijdonk liet op de hoek Dorpstraat met de Annevillelaan een nieuwe autogarage bouwen. Op het aspergeveld van opa. Kees: “Mijn vader was echt een autoriteit,” wijst hij op een portret van Gerrit, strak in het pak gestoken. Kees van Hooijdonk kwam er niet direct bij. Hij studeerde eerst sociale en economische geschiedenis in Utrecht. Haalde zijn doctoraal, studeerde af op ‘sociaal protest,’ over fabriekssluitingen en bedrijfsbezettingen, waaronder die van het Bredase Enka. “Ulvenhout bleef toch altijd trekken, het garagebedrijf. Ik ben toen via mijn decaan klaargestoomd voor het vak. Ben de bedrijfskundige kant op gegaan.” Een paar jaar werkte Kees samen met vader in het bedrijf. “Twintig jaar geleden is mijn vader uit het bedrijf gegaan, ben ik eigenaar geworden.”

 

Het jubileum komt op een moment dat er een grote verhuizing aan zit te komen, naar de Chaamseweg, aan de rand van het dorp, pal naast de nieuwe hulpdienstenpost. “Alles onder één dak, dat zou toch mooi zijn.” Van Hooijdonk is al sinds 1996 met de grote oversteek bezig. De locatie is rond, de grondtransactie op een oor na gevild. Wat is er nog nodig? “De bal ligt bij de gemeente,” zegt Van Hooijdonk. “We hadden gehoopt om op ons jubileum definitief de verhuisplannen te kunnen aankondigen, we moeten kennelijk nog even geduld hebben.” Kees is actief voor Amarant, hardloper en voetbalde bij UVV. “Op een gegeven moment is het gedaan met dat voetbal. Maar het gaat niet over mij hoor.” Of het familiebedrijf wordt voortgezet? Op weg naar de vierde generatie. Van Hooijdonk heeft geen zonen. Misschien dat zijn dochters Kaatje en Doris belangstelling hebben?. “Ik sluit het niet uit,” lacht Kees.

 

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld

 

 

25 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN