IJslandse mannen leven het langst

 

 

ijsland

 

 

Ondanks de medische vooruitgang is de voorbije 20 jaar de sterftegraad in 37 landen gestegen. De technieken die mensen langer doen leven worden tenietgedaan door roken, zwaarlijvigheid en aids, zeggen wetenschappers. Sinds 1970 is het risico op een vroegtijdige dood wereldwijd bij volwassen mannen met 34 procent gedaald. Bij vrouwen is dat 19 procent. Maar sinds de jaren 90 is er in bepaalde regio’s een ommekeer merkbaar.

 

Volgens een studie van de universiteit van Washington in het Amerikaanse Seattle, die in The Lancet verscheen, hebben IJslandse mannen het minste kans op een vroegtijdige dood. Cypriotische vrouwen lopen dan weer het grootste risico om vroeg te sterven. Ook rijke landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië scoren relatief slecht. Zo is sinds de jaren 90 de VS, waar 60 procent van de volwassenen zwaarlijvig is, in de ranglijst gezakt naar de 45e (mannen) en 49e (vrouwen) plaats, achter landen zoals Chili, Tunesië en Albanië. “De ommekeer van de sterftegraadtrend bij volwassenen in de jaren 90 is waarschijnlijk het resultaat van de hiv-pandemie en de sterke stijging van de sterftegraad in de landen van de voormalige Sovjet-Unie,” aldus de wetenschappers.

 

“Een andere opvallende trend is de versnelde daling van de sterftegraad bij vrouwen in Zuid-Azië. In 1970 was dit nog de regio met het grootste aantal gevallen van vroegtijdige sterfgevallen (voor het 60e levensjaar). Dit risico is in 2010 met 56 procent gedaald. Volgens de wetenschappers gaat er momenteel heel veel energie naar het helpen overleven van jonge kinderen, maar wordt er nog te weinig aandacht besteed aan het sterfterisico bij volwassenen. “Elk jaar sterven meer dan 7,7 miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar, maar bijna 24 miljoen volwassenen sterven voor hun 60e,” aldus de wetenschappers. “De preventie van vroegtijdige dood bij volwassenen is even belangrijk voor het wereldwijde gezondheidsbeleid als de bestrijding van de kindersterfte.”

 

 

 

1 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN