Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/7485287/Ik-ben-wel-eens-bang-dat-ik-het-ook-krijg.ece

 

“Ik ben wel eens bang

dat ik het ook krijg”

 

 

ouderen (2)

 

 

Het Geheugensteunpunt Zonneplein biedt onder meer

inloopmiddagen, gespreksgroepen en bewegingslessen.

 

 

Bergen op Zoom - Gemoedelijk drinken ze hun kopje koffie. Kijken wat rond naar de mensen om zich heen. “Maar we zijn geen koffievriendinnen, hoor.” Annie (80) en Nelly (75) vermaken zich goed tijdens de opening van het Geheugensteunpunt Zonneplein, aan het gelijknamige plein in Bergen op Zoom. Het steunpunt organiseert sinds die opening afgelopen maandag activiteiten voor ouderen met dementie en hun naasten. Beide dames zijn buren én vriendinnen. Uit pure nieuwsgierigheid zijn ze op de middag afgekomen. Maar ook deels uit bezorgdheid. Annie: “Natuurlijk ben ik wel eens bang dat ik het ook zal krijgen. Wanneer ik dingen vergeet. Maar het is moeilijk om onderscheid te maken tussen ouderdomsvergeetachtigheid en dementie.”

 

In Nederland zijn rond de 230.000 mensen met dementie, van wie er 32.000 in Noord-Brabant wonen. Door de vergrijzing is het een groeiend probleem. Voor het Regionaal Dementie Ondersteuningsnetwerk reden om in twee centra binnen de gemeente, waaronder Zonneplein, activiteiten gericht op die doelgroep aan te bieden. Zoals inloopmiddagen, gespreksgroepen en bewegingslessen. Maar ook een zogeheten geheugentheek waar informatie over dementie te vinden is. De activiteiten zijn ten eerste bedoeld voor de gezelligheid, maar ook om mensen met geheugenverlies uit hun isolement halen. Door schaamte over hun aandoening, hebben zij de neiging om minder contact te zoeken. Soms zien ze alleen nog mantelzorgers en andere hulpverleners. Daar kan Annie over meepraten: “Boven mij woont een dementerende vrouw van 93. Die komt de hele dag haar huis niet uit. Dan belt ze mij ‘s middags soms wel vier keer achter elkaar om te vragen of de post al is geweest. Ja, daar word ik wel eens moe van. Ik ben ook al 80 hoor.”

 

Dankzij de activiteiten zouden dit soort mantelzorgers wat meer adempauze moeten krijgen. De interesse van Annie en Nelly is in ieder geval gewekt om een keer naar een inloopuur te gaan. “Misschien krijg ik mijn bovenbuurvrouw ook wel mee. Dat zou me echt goed doen, denk ik. Maar haar natuurlijk helemaal.” Geheugensteunpunt Zonneplein 63, Bergen op Zoom. www.dementiewegwijzer.nl.

 

 

 

21 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN