Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6762727/Hoe-staan-de-ogen-Kijkt-de-koe-niet-scheel.ece

 

“Ik ga steeds beter

naar koeien leren kijken”

 

 

De koeien van kunstenares Petra Romme uit Etten-Leur trekken veel bekijks

 

 

koe (2)

 

 

ETTEN-LEUR - Over de boerderij aan de Zevenbergseweg 42 tussen Etten-Leur en Zevenbergen gaan al tientallen jaren verhalen rond. Er woont een tandarts die trekt zonder te verdoven! Er zitten daar zoveel honden dat de poep een halve meter hoog ligt! De huidige bewoners, Ineke en Ton van den Wijngaart kennen de verhalen en lachen ze weg. Ze kochten de boerderij eind 1996 en iedereen verklaarde ze voor gek. Het pand en de bijbehorende schuren waren overwoekerd door alles dat groeit. “We zijn sindsdien aan het opknappen en we zijn nog niet klaar,” vertelt Ton van den Wijngaart.

 

 

 

image026

 

Black Mountain Farm – Zevenbergseweg 42 – Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – 24 april 2009)

 

 

De woning werd zienderogen mooier en de hof steeds meer de moeite waard. Dat zag ook keramiste Ingrid van Hove-Holterhues uit Prinsenbeek, die de tuin wilde gebruiken voor een expositie van keramiek van haarzelf en van haar cursisten. “Ze vond onze boerderij leuker dan een zaal,” zegt Ton van den Wijngaart. De Prinsenbeekse heeft de expositie drie keer georganiseerd. “Nu hebben we het zelf gedaan,” laat Van den Wijngaart weten. De kunstenaars meldden zichzelf spontaan aan, dus een zoektocht naar exposanten was niet nodig.” En zo kon Van den Wijngaart een tentoonstelling inrichten van acht kunstenaars in zeven disciplines. Een van hen is Petra Romme uit Etten-Leur. Ze schildert en dan vooral koeien. Dat heeft alles te maken met haar achtergrond. Komt uit een boerengezin en is getrouwd met een veehouder.

 

Koeien blijven haar fascineren. “Ik ga steeds beter naar koeien leren kijken,” zegt de Etten-Leurse. “Waar valt het licht wel op en waar niet. Hoe staan de ogen? Kijkt de koe niet scheel?” Het resultaat van deze overpeinzingen oogstte veel bewondering tijdens de tweedaagse tentoonstelling in de Black Mountain Farm, zoals de boerderij op een zwartijzeren uithangbordje heet. Naast werken van Petra Romme waren er stukken te zien van onder anderen Ria Frijters uit Prinsenbeek, Tiny de Boer uit Gilze, Rob van den Wijngaart uit Breda en Jeanne Gobbens uit Etten-Leur.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

Prinsenbeek in beeld

 

 

 

31 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count