Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/6813406/Geweldig-Ik-heb-een-leven-kunnen-sparen.ece

 

“Ik heb een leven kunnen sparen”

 

 

mijn nier

 

 

http://www.kosmosuitgevers.nl/boeken/inmerc/article4006.ece

 

 

STEENBERGEN - Riet Brusselaars (44) uit Steenbergen stond een nier af en schreef een boek over haar ervaringen. Riet Brusselaars had in haar jeugd een vriendin - Tanny - die aan een nierziekte leed en ze maakte van dicht bij mee hoe zij hier later aan overleed. “Een nierziekte heeft zijn weerslag op allerlei levensterreinen. Patiënten hebben geen energie, ze kunnen niet alles eten en drinken, kunnen te maken krijgen met huidaandoeningen, moeten aan de dialyse.” En toen zond BNN in juni 2007 de Grote Donorshow uit. Daarin was het de bedoeling dat een ongeneeslijk zieke vrouw uit drie nierpatiënten een kandidaat ging kiezen om een gezonde nier af te staan. De show bleek één grote stunt, de omroep wilde slechts de aandacht vestigen op het grote donortekort. Maar voor Brusselaars vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ze nam het besluit een nier te doneren. “Want ik stelde me de vraag waarom ik eigenlijk pas na mijn overlijden een nier zou afstaan en niet nu al.”

 

Brusselaars, die vanaf haar geboorte blind is, nam contact op met de Nierstichting en toen ging het balletje rollen. In het Erasmus Medisch Centrum onderging de Steenbergse een onderzoek om te kijken of ze een geschikte donor zou zijn. Vijftien maanden na de Grote Donorshow onderging ze een operatie. De narcose ging ze in met haar eigen muziek op haar mp3-speler. “Feelgood-liedjes. Ze gaven me een veilig gevoel.” De operatie in het Erasmus was “behoorlijk zwaar.” “Zowel lichamelijk als psychisch. Ik heb vier dagen in het ziekenhuis gelegen en was daarna een paar weken uitgeschakeld. Maar ik heb me nooit een patiënt gevoeld, alleen maar een donor. Ik wilde daarom ook geen ziekenbezoek.” Natuurlijk heeft ze momenten van twijfel gehad, geeft Brusselaars aan. “Een op de dertigduizend mensen overleeft de ingreep niet. Maar als ik vanavond naar het koor ga, kan ik ook komen te overlijden. Op momenten van twijfel, stelde ik mezelf een aantal vragen. Zo van: is het aantal nierpatiënten inmiddels gedaald? Nee. Leeft Tanny nog? Nee. Dus wat ga je doen? Mijn nier afstaan.” Ze heeft absoluut geen spijt gehad van de beslissing om een nier aan een onbekende af te staan. “Anders zou ik een mega-probleem hebben. Bovendien ben ik goed hersteld van de operatie.”

 

Tijdens de hele periode hield Brusselaars een dagboek bij. Toen het blad gezondNu een schrijfwedstrijd organiseerde, stuurde ze haar dagboek in. De hoofdprijs was de uitgave van een boek. Brusselaars won en sinds kort ligt “Mijn nier voor een nieuw leven” in de winkel, dat ook in braille is verschenen en binnenkort als luisterboek wordt uitgegeven. Brusselaars roept mensen niet op hetzelfde te doen, wat zij gedaan heeft. “Ik predik niet het geven van een nier, dat zou ik oneerlijk vinden. Ik vind wel dat mensen veel meer moeten praten over donorregistratie. Vul het codicil in, gooi het in ieder geval niet weg. Doe er iets mee. Ik heb gezien hoe een leven helemaal kapot is gegaan aan een nierziekte. Ik heb in ieder geval een leven kunnen sparen. En dat geeft een geweldig gevoel.”

 

 

“Mijn nier voor een nieuw leven.”

 

Auteur: Riet Brusselaars

 

Kosmos Uitgevers

 

16,95 euro

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Steenbergen in beeld

 

 

11 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN