Bron: BN-DeStem

 

“Ik wil echt niet aan de dood verdienen”

 

 

imelda

 

Imelda Coenen stelt persoonlijke dossiers samen

 om van nabestaanden geen spoorzoekers te maken.

 

 

BREDA - Weet u hoeveel geld uw echtgenote overhoudt om van te leven als u overlijdt?

En weet zij dat u gecremeerd wil worden?

En dat dit horloge van opa voor neef Wim is?

 

Dikke kans van niet, want horden mensen denken daar

niet over na en willen er al helemaal niet over praten.

 

Verbijsterend, vindt Imelda Coenen.

 

 

Want juist als je deze dingen wél regelt kun je een hoop rompslomp, ruzie en ellende voorkomen. Coenen heeft een manier bedacht waarop dat kan: een persoonlijk dossier samenstellen. In zo'n dossier kan worden vastgelegd wat de persoonlijke wensen voor de uitvaart zijn, administratieve gegevens zoals abonnementen, lidmaatschappen, bankrekeningen, incasso's, pensioengegevens, verzekeringen. Maar ook ogenschijnlijk hele simpele zaken als de vindplaats van sleutels en wensen voor de zorg van huisdieren kunnen erin worden opgenomen. Zo'n dossier samenstellen zou je natuurlijk gemakkelijk zelf kunnen doen, maar de praktijk leert dat dit er in de meeste gevallen niet van komt. Imelda Coenen weet dat vanuit haar vroegere baan als financieel adviseur die ze vanwege reorganisaties verloor. De Bredase begon onlangs een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het samenstellen van persoonlijke dossiers. “Ik noem het voorzorg. Voorzorg rondom overlijden. Op dat terrein bestaat er nog weinig in Nederland. De nazorg, zoals rouwbegeleiding en boedelafwikkeling is veel beter ontwikkeld.”

 

Imelda Coenen werft haar klanten onder meer via lezingen bij ouderenbonden. Veelal in samenwerking met een lokale notaris. Zo was ze afgelopen zomer bijvoorbeeld in Oosterhout bij de Zomerschool voor ouderen. De notaris legt uit hoe het erfrecht in elkaar zit, hoe het zit met schenkingen aan de kinderen, de successiebelasting en de noodzaak een testament te maken. Coenen Dossier Service gaat in op de toegevoegde waarde van een persoonlijk dossier. “Wat ik toevoeg is simpel gezegd zorgen dat zo'n dossier er daadwerkelijk komt en dat er niets vergeten wordt. Daarnaast geef ik financieel en notarieel advies. Hoe zit het met de huurtoeslag, de nabestaandenregeling? Is het zinvol of noodzakelijk om bij de notaris een testament te laten opmaken.”

 

De werkwijze is als volgt: “Ik stuur mensen een lijst met te bespreken onderwerpen en vervolgens ga ik met mijn laptop naar ze toe. Samen met hen vul ik alles in - dat duurt ongeveer twee tot drie uur - vervolgens print en bundel ik de gegevens of maak een cd-rom. Daarna worden alle gegevens ter plekke uit de computer verwijderd. Zo is de privacy gewaarborgd.” Imelda Coenen hoopt met haar bedrijf niet alleen een service te bieden waaraan behoefte is. Ze wil ook bijdragen aan een proces van bewustwording. “Het is gewoon heel belangrijk dat je dingen regelt omdat het rust geeft. Als mensen een dossier maken, zonder mij in te schakelen, vind ik het ook goed. Dit bedrijf is een passie. Een passie met een missie. Het is echt niet de bedoeling om aan de dood te verdienen. Zo'n dossier kan best nog tien of twintig jaar in de kast liggen. Als je het steeds actualiseert, is dat geen probleem.”

 

 

 

24 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN