logo (4)

 

In de bossen rond Breda geldt even:

“zero tolerance!”

 

Politie en Staatsbosbeheer pakken twee keer per jaar gezamenlijk

 de misstanden in de natuur aan,

 want nogal wat mensen houden zich niet aan de spel­regels

 die op de borden staan aangegeven.

 

 

 image007

 

De Galderse Heide

 

  

 

Staatsbosbeheer en politie in actie tegen misstanden in natuur.

 

 

 

"Laat 'm maar lopen. Het moet geen heksenjacht worden." Wijkagent Hans Holierhoek en boswachter Pierre Haans weten hoe ver ze kunnen gaan, als ze een man en zijn twee honden snel zien wegrennen langs de Kogelvanger in het Mastbos onder Breda.

 

 

bos-1

 

Politie en Staatsbosbeheer pakken twee keer per jaar gezamenlijk de misstanden in de natuur aan,

want nogal wat mensen houden zich niet aan de spelregels die op de borden staan aangegeven.

 

 

De man komt goed weg, want hij was rijp voor een bekeuring vanwege het niet aanlijnen van zijn honden. Gisteren hielden Staatsbosbeheer en politie een gezamenlijke actie om misstanden in de bossen rond Breda aan te pakken. Dat gebeurt twee keer per jaar en dan geldt: zero tolerance. Iedereen die betrapt wordt op een overtreding gaat op de bon. Als ze tenminste gepakt worden. Nog geen honderd meter verderop is een andere wandelaar wél de klos. De man probeert nog snel zijn hond aan te lijnen, maar Holierhoek en Haans hebben hem al gespot. "Ik word hier verschrikkelijk boos van. Zijn dit de prioriteiten die de politie stelt? Zijn er geen belangrijker zaken waar u achter aan kunt gaan, in plaats van op een zondagmorgen mensen bekeuren die hun hond een paar meter los laten lopen?" vraagt de verontwaardigde man zich af, terwijl Holierhoek een bon van vijftig euro uitschrijft. Haans mededeling dat iets verderop een tachtig hectare omvattend hondenlosloopgebied ligt, lijkt alleen maar olie op het vuur. "Het is een schande. Ik snap niet waar jullie mee bezig zijn," roept de man.

 

 

bos-2

 

Een wandelaar heeft zijn hond te laat aangelijnd. Hij wordt op de bon ‘geslingerd.’

 

 

Holierhoek heeft vaker met dit bijltje gehad, zo blijkt. "Als iedereen zich in het bos aan de regels hield, dan zou dit niet nodig zijn. Dan konden we ons met andere zaken bezighouden. Maar toezicht in het bos is óók belangrijk," zegt de wijkagent van het Bredase politieteam Zuidoost. Boswachter Haans is ook wel gewend aan boze reacties. Toch is een handhavingsactie een keer in het half jaar hard nodig, zegt hij. "Bij Staatsbosbeheer hebben we het gastheerschap erg hoog in het vaandel staan en daarom delen we meestal waarschuwingen uit. Maar eens in de zoveel tijd moeten we even aan de rem trekken. Dan moeten de bezoekers van het bos er weer even op gewezen worden dat ze zich aan onze huisregels moeten houden," aldus Haans. Het zijn vooral mensen die hun hond los laten lopen op plaatsen waar dat niet mag die voor problemen kunnen zorgen. Haans: "Tachtig procent van de reeën die worden aangereden zijn op de vlucht voor een hond. Bij het Mastbos alleen al zijn er afgelopen jaar vier reeën doodgereden, terwijl er maar zo'n vijftien in het bos zitten."

 

 

 

bos-3

 

 

 

Niet alleen hondeneigenaren maken het bos onveilig. Holierhoek heeft een nieuwe trend ontdekt: jongeren die afterparty's in het bos vieren. "Dan zijn ze wezen stappen en achteraf gaan ze nog drank en drugs gebruiken in het bos. Dat gaat door tot na zonsopgang. We hebben meldingen gehad van mensen die rond die tijd gingen wandelen en agressief benaderd werden. Die zijn erg geschrokken," aldus de Bredase politieman. Het Mastbos was gisteren te koud en te nat om als decor te dienen voor een afterparty, maar het grauwe weer betekende niet dat het er uitgestorven was. Wandelaars en grote groepen trimmers nemen al vroeg bezit van het bos. De druk op de natuur is dan ook groot. Het wordt nog erger omdat er ook mensen zijn die er geen been in zien om hun afval onder de loof- en dennenbomen van de Bredase groene long te dumpen. "Kijk maar," zegt Holierhoek, terwijl hij een vuilcontainer opent op het terrein van Staatsbosbeheer aan de Bouvignelaan. "Allemaal troep van een hennepkwekerij.

 

 

image003

 

De Boswachterswoning Mastbos

 

 

Dat wordt zo in het bos gedumpt." In een andere container ligt een berg puin. De overblijfselen van een verbouwing die in het Mastbos zijn achtergelaten. Het is erg moeilijk om de daders op heterdaad te betrappen, maar door samen te werken lukt het Staatsbosbeheer en politie steeds beter om grip op de situatie te krijgen. Ze laten zich ook samen zien, om duidelijk te maken dat de bossen rond de stad geen vrijzone zijn waar alles zo maar kan.

 

 

bos-4

 

Wijkagent Hans Holierhoek bij de container met afval.

“Allemaal troep van een hennepkwekerij. Dat wordt zo in het bos gedumpt.”

 

 

Gisteren waren vijf teams op pad in de bossen rond Breda en het waren vooral mensen die hun hond los lieten lopen die aangesproken werden. Veel mensen reageren beheerst, maar sommigen gaan door het lint. Haans: "Ik doe dit nu zo'n tien jaar en vroeger ging het toch allemaal net iets prettiger. Zeker als ik alleen op pad ga zeggen mensen wel eens: 'Ga toch weg met je apenpakkie!' Als je in je eentje bent, ben je sneller geneigd zulk gedrag te slikken. Maar de mensen moeten weten dat we goed samenwerken met de politie. We staan ook in direct contact met de meldkamer." Het uitdelen van bekeuringen levert niet alleen negatieve gevoelens op, zeggen boswachter en politieman. "Nee, want terwijl we iemand bekeuren zien we heel vaak voorbijgangers die laten merken dat ze blij zijn dat er controle is. Dat is voor ons prettig om te weten," zegt Haans.

 

 

image009

 

De Kogelvanger

 

 

Sommige hondenbezitters zijn ook sportief. Een groepje wandelaars uit Oosterhout krijgt een bon omdat hun twee honden loslopen. "Mogen ze hier niet loslopen? Sorry, dat wisten we niet. Krijgen we nu een bon? Nou, goed, die delen we dan met zijn allen," zegt een van de Oosterhouters. Haans: "Ondanks alles is het nog steeds superleuk in het bos."

 

 

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

17 maart 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN