Binnen 2 minuten van je migraine af?

 

 

hoofdpijn

 

 

Last van migraine? In twee minuten zou je er vanaf kunnen zijn.

Dat beweert een nieuw medicijn, dat wordt ingeademd via een inhaler.

 

Na een halve seconde zit het medicijn in je longen,

na twee tot vijf minuten is het actief in je bloed.

 

 

Medicatie inademen

Het medicijn in kwestie heet loxapine en wordt in Groot-Brittannië bij een inhaler verdeeld. Door te ademen op het stalen mondstuk, warmt het op, waardoor het verdampt en ingeademd kan worden. Wat ingeademd wordt, zijn druppeltjes pure medicatie, die precies groot genoeg zijn om direct in het bloed opgenomen te worden.

 

Effect op dopamine

Loxapine heeft een effect op dopamine, een hormoon dat al vaker in verband werd gebracht met migraine. Bij schizofreniepatiënten werkt het doordat het de productie van dopamine blokkeert. Migrainelijders zouden een overgevoeligheid aan dopamine kunnen hebben, waardoor loxapine de oplossing is. Ook symptomen die de dagen voor een aanval aanwezig zijn, zoals prikkelbaarheid, geeuwen of hyperactiviteit, zouden ook gelinkt kunnen zijn aan veranderende niveaus van dopamine.

 

Effect op serotonine

Ook serotonine reageert op loxapine. Het gehalte serotonine is heel laag tijdens een migraineaanval en dat kan de bloedvaten doen samentrekken, wat de pijn veroorzaakt.

 

Breincellen

Migraine ontstaat door veranderingen in de activiteit van de breincellen. Dit leidt naar veranderingen in de bloedvaten en resulteert in kloppende hoofdpijn, misselijkheid of overgeven en een toegenomen gevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Ook kan de patiënt visuele symptomen waarnemen, zoals lichtflitsen, zigzagpatronen of zwarte vlekken voor de ogen. Een aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren.

 

80 procent

Onderzoek toont dat het medicijn de pijn vermindert bij 80 procent van de patiënten. De effectiviteit verschilt evenwel van de intensiteit van de pijn en de hoeveel medicatie. In de placebogroep was het resultaat slechts 50 procent. Een groter onderzoek wordt nu uitgevoerd, dat uitsluitsel moet geven over de effectiviteit. Of en wanneer het product bij ons op de markt komt, is nog niet bekend.

 

 

 

 

3 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN