Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6768038/In-Grote-Kerk-wordt-flink-gespuugd.ece

 

In de Grote Kerk van Breda

wordt flink gespuugd

 

 

wijnproeven

 

 

Doorslikken kan niet. Dat is not done.

Een beetje proever is en blijft nuchter, ook na

dertig soorten wijn geproefd te hebben in de Grote Kerk.

 

 

BREDA - Spugen in de kerk. Wat gewoonlijk uiterst onkies wordt geacht, is deze dagen heel acceptabel in de Grote Kerk van Breda. Daar vindt namelijk een grote wijnproeverij van de Bredase wijnimporteur Walraven-Sax plaats. Voor de tweede keer, trouwens. Paul Rijnen van Walraven-Sax legt uit hoe zijn bedrijf is geworteld in het Bredase. In 1823 was het gelieerd aan de brouwerij van de Drie Hoefijzers. Na een fusie in 1998 met het Rotterdamse W. van der Linden & Co verhuisde de importeur naar Zwijndrecht. Tussen beide vestigingsplaatsen in. “Maar dat beviel niet. Ook niet vanwege een nieuwe samenwerking met InBev. We zijn in 2007 weer terug gekomen naar Breda. Aan de prachtig opgeknapte Prinsenkade.” Eenmaal weer in Breda, besliste de wijnimporteur om tweejaarlijks een grote wijnproeverij te houden. En waar kan dat nou mooier dan in de Grote Kerk? En zo verzamelden zich gisteren een kleine 250 proevers van horeca-zaken, van wijn- en van groothandels. Onder de preekstoel testten ze slurpend, klotsend en spugend de meest kostbare wijnen. Ook vandaag verwacht Walraven-Sax flink wat proevers, dan zijn het vooral de klanten van AB-InBev die zich melden. Op hen is de tweede dag gericht.

 

In de Grote Kerk treffen ze een keur aan wijnboeren uit alle windstreken van de wereld aan. Californië, Argentinië, maar ook wijnproducenten uit traditionele wijnlanden als Frankrijk en Italië zijn van de partij. “Vertegenwoordigers van prestigieuze wijnhuizen,” zegt Rijnen. Geen kleine, pittoreske Franse boertjes met pretoogjes en baret. Walraven-Sax heeft heel wat exclusieve wijnen op de verkooplijst staan. De complete top vijf. “Zoals de Fonseca Vintage.” Wijnen die het, zo weet Rijnen, ondanks de crisis nog heel goed doen. “De topwijnen blijven gewild,” zegt hij. De recessie vertaalt zich meer in het middensegment, denkt Rijnen. Alleen merkt Walraven-Sax daar zelf weinig van. “Maar dat komt door de samenwerking met InBev, zo’n anderhalf jaar geleden. Die veroorzaakte juist een grote groei van onze klantenkring.”

 

Wijn mag zich sowieso verheugen op een toenemende populariteit, vertelt Rijnen. “We zien dat steeds meer jongeren wijn gaan drinken.” Een opmars die startte met de licht zoete rosé waar enkele jaren geleden een jong publiek massaal naar greep. “Die wijn heeft zich inmiddels een vaste positie verworven.” En nu? “Mousserende wijnen,” zegt Rijnen onmiddellijk. Prosecco, cava. “En sinds kort de Fresita uit Chili.” Droge, niet zoete mousserende wijn, met een vleug bosaardbei er in. Wijn die de proevers deze dagen ongetwijfeld langzaam langs hun smaakpapillen voelen rollen. Om vervolgens de slok met een pittig boogje in één van de 120 spuugbakjes te deponeren. Doorslikken kan niet. Dat is not done. Een beetje een proever is en blijft nuchter. Ook na dertig soorten wijn.

 

 

 

1 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN