Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/7707768/In-langlevende-families-ben-je-jong-als-je-op-86jarige-leeftijd-sterft.ece

 

In langlevende families ben je jong

als je op 86-jarige leeftijd sterft

 

 

ouderen (4)

 

 

LEIDEN - De moeder van Ank, Ria en Helga Büch werd bijna 99 jaar oud. In het gezin waar zij uit kwam was dat geen uitzonderlijke leeftijd. Ook haar broers en zussen bereikten een hoge leeftijd. Degene die het minst oud is geworden, overleed op 86-jarige leeftijd. “Die is jong gestorven,” zeggen ze dan in de familie. De zussen Büch – afkomstig uit Breda en zelf inmiddels in een leeftijd tussen de 64 en 75 jaar – doen mee aan een onderzoek naar ‘langlevende families’ van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In totaal hebben 450 families hun medewerking aan het onderzoek toegezegd, vermoedelijk ongeveer de helft van alle langlevende families in Nederland. Van zo’n familie is sprake wanneer er ten minste twee broers of zusters van 91 jaar en ouder tegelijkertijd in leven zijn of waren.

 

De kans is heel erg klein dat zoiets op toeval berust. In langlevende families is de sterfte jaarlijks 30 procent lager dan in andere families. Over de erfelijke factoren die daaraan ten grondslag liggen, bestaan nog veel vragen. Wel bekend is dat de kinderen uit ‘oude’ families – hoewel hun leefstijl niet gezonder is dan die van andere mensen – een betere vetverbranding hebben. Dat is genetisch bepaald. Hoogleraar en projectleider Eline Slagboom wil daarom onderzoeken of een dieet met minder calorieën een vergelijkbaar effect heeft op de levensduur. “Als we de mechanismen kunnen vinden die op een natuurlijke manier leiden tot een hogere levensverwachting, dan kunnen we kijken of er een behandeling denkbaar is die andere mensen datzelfde brengt,” zegt Slagboom tijdens een ontmoetingsdag, afgelopen zaterdag, voor deelnemers aan het onderzoek.

 

 

 

30 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN