Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/6696892/Ingreep-mogelijk-tegen-slaapapneu.ece

 

Ingreep mogelijk tegen slaapapneu

 

 

apneu

 

www.nvsap.nl

 

 

 

ANTWERPEN/ROOSENDAAL - De oorspronkelijk uit Roosendaal afkomstige Evert Hamans (45) is in Antwerpen gepromoveerd op een onderzoek naar slaapapneu. Hij heeft als KNO-arts een behandelmethode ontwikkeld om de gevolgen van deze ernstige ademhalingsaandoening te beperken. Bij slaapapneu houdt een patiënt tijdens de slaap plotseling op met ademhalen doordat de keel dichtklapt. Doorgaans hervat hij de ademhaling na enige ogenblikken weer, maar dat gaat gepaard met luid snurken. Naast hevig snurken is vermoeidheid overdag een bijverschijnsel van slaapapneu. Hamans heeft een onderzoeksmethode verfijnd om de exacte plaats waar de apneu ontstaat bij een patiënt vast te stellen. Dat gebeurt door inbrenging van een miniscule camera door de neus. Nadat een patiënt met anesthesie in slaap is gebracht en is gaan snurken, begint het onderzoek. Als de KNO-arts heeft vastgesteld of de apneu in de keel of door de tong wordt veroorzaakt, kan hij de vervolgbehandeling vaststellen.

 

 

 

vapa logo

 

www.slaap-apneu.be

 

 

Een van die mogelijke behandelingen is, als de apneu is veroorzaakt door een naar achteren vallende tong, het aanbrengen van een tonganker. Dit implantaat zorgt ervoor dat de tong niet naar achter valt. Hamans heeft inmiddels 36 van dergelijke ingrepen op zijn naam staan en naar eigen zeggen met “redelijk groot succes.” Het aantal apneu-aanvallen is gehalveerd of de door de patiënt ervaren overlast is met de helft teruggebracht. Dr. Hamans zegt over deze methode: “Deze operatie is nog geen standaard behandeling. We zijn nu bezig met een technische optimalisering. Daarna kan toelating volgen van deze methode als standaard behandeling bij slaapapneu.” Evert Hamans woonde tot zijn achttiende in Roosendaal. Hij behaalde het atheneum-b-diploma aan het Gertrudis College. Vervolgens is hij voor de medische studie naar Antwerpen verhuisd. Inmiddels woont hij daar 26 jaar.

 

Opmerkelijk is dat hij vrijwel gelijktijdig promoveerde met zijn woonachtige oud-klasgenote Madeleinde Timmermann, die in Tilburg doctor is geworden in de theologie op een proefschrift over de begeleiding van mensen met dementie. Hamans: “Ik heb dat proefschrift met belangstelling gelezen.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapapneu

 

 

 

17 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN