http://www.bndestem.nl/regio/breda/5723422/De-mond-vol-van-wormen-en-larven.ece

 

 

Insecten als het vlees

van de toekomst?

 

 

insecten bangkok

 

Stalletje met insecten in Bangkok

 

 

BREDA - Tanja hoopt op een paar vette maden. “Ik verwacht de sensatie van een pukkel die je doorknijpt,” vertelt ze. “Eerst een knapje en dan smurrie die er soepeltjes uitglijdt.” Tanja heeft pech. Het zijn geen maden die de pot schaft deze avond. Wel meelwormen, buffalowormen en sprinkhanen.

 

Wij zijn in café ‘t Hijgend Hert in Breda. Eens per maand houdt dat een avond over eten. Deze keer staan insecten centraal. Insecten als het vlees van de toekomst. Enthousiast staat Dennis Oonincx van de Wageningen Universiteit voor op het podium te wapperen met zijn armen. Wij zijn gek, begrijpen we al snel. Gek dat wij niet massaal aan de insect zijn. Goedkoop, overal voorradig en supergezond. Hij toont plaatjes. Van oude Egyptenaren en Assyriërs die - ruim voor Christus het levenslicht zag - al borden vol mieren, krekels en wespen naar binnen werkten. Of dan de Bijbel. Johannes de Doper. Die at niets liever dan sprinkhanen met wilde honing. Maar niets is de moderne mens vreemd, zo blijkt. En daar toont hij grijnzende volkeren uit Verweggistan. Een emmer krioelende larven in de hand. In Colombia eten ze in de bioscoop liever gepofte mieren dan popcorn en weer elders is een blikje met zwangere krekels op zout water een niet te versmaden delicatesse. Zeventig procent van de wereldbevolking eet het. Alleen wij niet. Wij vinden het eng.

 

 

buffalo

 

Buffalowormen

 

 

Daar verschijnt opeens Yolande van Dongen van ‘t Hijgend Hert. In haar hand een schaaltje met een smurrie. Een soort geroerbakte bufallowormen, begrijp ik. Angstig gaat mijn hand naar een theelepeltje, ik pak, ik proef. En hé. Best lekker. Er volgen toastjes met een tapenade van meel- en buffalowormen, nog wat. Allemaal lekker. Alleen de balletjes met wormenpurée zijn wat slierterig. En wetend wat die slierten zijn, slaat er toch een klein misselijkheidsgolfje toe. Dan maar snel een in chocolade gedipte sprinkhaan. Hmm, krakerig, moeilijk weg te werken. Oonincx is inmiddels niet te stuiten. Vertelt hoe insecten bulken van de meervoudig onverzadigde vetzuren, hoe ze uitpuilen van de vitamine B en van de eiwitten.

 

 

 

sprinkhanen eten

 

Sprinkhanen

 

 

Een koe geef je een kilo graan om honderd gram meer vlees te kweken, krekels groeien na een kilo graan met negenhonderd gram. Hartstikke goed, ook voor het milieu. Want de huidige veestapel is goed voor zo’n achttien procent van de totale uitstoot van CO2, ethaan en lachgas. “Meer dan de hele transportsector bij elkaar.” En een mier? Die poept niet zo veel, dus scheidt hij ook nauwelijks iets vervuilends uit. Bovendien heeft hij geen weiland nodig, geen stro, geen stal. Gek zijn we, begrijpen we opnieuw. Gek dat we geen insecten eten. Maar toch? En daar vertelt Yolande hoe ze in de keuken tijdens het roerbakken de wormen zag glimmen in de wok. “Dat ziet er toch een beetje onsmakelijk uit,” zegt ze. Ze pakt een paar bakjes. Daar liggen ze. Gevriesdroogd. Duidelijk herkenbare wormen en sprinkhanen. De nieuwsgierigheid wint van angst. Ook bij Monique, die een eerste wormentoastje nog gedecideerd afwees. Daar gaat haar hand, in de bak wormen. En voor ze het weet zit het in de mond. Niet echt vies, vindt ze. Wel wat muf, zo ongekookt.

 

 

 

Sprinkhaan%20hapje%20M

 

 

Yolande heeft inmiddels een kookboek gepakt. Laat recepten zien van gehaktballetjes van meelwormen, geroerbakte buffaloworm met cajunkruiden en - niet te versmaden - noedels met gewokte sprinkhaan. Ik hou het inmiddels een beetje voor gezien, pak nog een sprinkhanenchocolaatje en vertrek. Op weg naar de redactie ritst mijn tong langs mijn tanden. Er zit iets vast, ik pulk, trek het uit mijn mond en besef: er zat een schildje van een sprinkhaan vast tussen mijn tanden. Hoogst ongebruikelijk.

 

 

28 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN