Bron: BN-DeStem

 

Is wandklimmen gevaarlijk?

 

Indoor klimmen: “da’s veiliger dan autorijden,” stelt Jac Jongeneelen

 

 

klimmen

 

De zekeringsketen in praktijk gebracht bij Yellow Stone.

Moeder (links) is zekeraar voor klimmende dochter (rechts).

Instructeur Martijn Hentzen houdt de boel in de gaten.

 

 

ROOSENDAAL – “Indoor klimmen, da’s veiliger dan autorijden.”

Dat stelt eigenaar Jac Jongeneelen van Klimcentrum Yellow Stone

in Roosendaal naar aanleiding van een dodelijk ongeval

met een 39-jarige klimster in Amsterdam-West.

 

 

Deze week heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt dat het de zogeheten zekeraar van het slachtoffer, dat ruim tien meter omlaag viel, vervolgt voor dood door schuld. Jongeneelen noemt de publiciteit rond het incident “niet prettig.” “Elk ongeval, in welke sport dan ook, is er een te veel.” Toch verwacht hij niet dat scholen, bedrijven en andere recreatieve gezelschappen die bij hem komen klimmen zich laten afschrikken. “We zijn niet alleen goed verzekerd, we hebben heel strenge voorzorgsmaatregelen.”

 

Jongeneelen heeft, bij het ontbreken van wettelijke regels, zelf een strikte leeftijdsgrens gesteld. Kinderen onder de vijftien jaar mogen bij Yellow Stone niet zekeren zonder toezicht van volwassenen. Zekeren is hét veiligheidsbegrip waar het volgens Jongeneelen allemaal om draait. “Het maakt integraal onderdeel uit van de indoor klimsport.” Een klimmer die een fout begaat, stort niet pardoes omlaag, maar maakt een gecontroleerde landing aan een klimtouw. Dat touw wordt te allen tijde vastgehouden door een zekeraar op de grond, meestal een collega-klimmer of ouder die de bewegingen van de klimmer nauwlettend volgt. “Bij onervaren klimmers kijkt er bovendien een derde persoon mee, de backup,” verduidelijkt de eigenaar. Wandklimmen gebeurt daarom steeds in kleine teams van twee of drie personen, die op hun beurt nauwlettend in de gaten worden gehouden door een instructeur.

 

Toch gaat het wel eens serieus mis. Tussen 2000 en 2005 vielen er in Nederland vier doden bij wandklimmen. Volgens de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging is het risico op letsel evenwel niet groter dan bij wielrennen en zelfs tien keer kleiner dan bij zaalvoetbal. Als het fout gaat, komt dat door falen in de zekeringsketen, zegt Jongeneelen: “Bijvoorbeeld doordat een zekeraar even niet goed oplet of door domme materiaalpech, al is dat heel zeldzaam.” Bij Yellow Stone heeft in veertien jaar tijd nooit een ernstig ongeluk plaatsgehad. De directeur: “Er komt wel eens iemand te hard neer. Meestal gebeurt dat als een zekeraar een klimmer te snel laat zakken als zijn handen, waardoor het klimtouw glijdt, te warm worden.”

 

 

 

 

5 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN