Bron: http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/jan-smits-stelde-alle-brabantse-kloosters-te-boek-1.53653

 

Boek over álle Brabantse kloosters

 

Jan Smits uit Berkel-Enschot deed er ongeveer tien jaar over:

het verzamelen van álle Brabantse kloosters en hun bewoners.

 

 

boek jan smits

 

Omslag van het boek

 

www.uitgeverijveerhuis.nl

 

 

BERKEL-ENSCHOT - Na jaren van onderzoek heeft Jan Smits uit Berkel-Enschot álle kloosters van Brabant én hun bewoners te boek gesteld. Zijn boek is de basis voor een tentoonstelling in Uden. Tien jaar werkte Smits aan zijn “Vademecum van religieuzen en hun kloosters.” Hij kwam erachter dat er in totaal 677 kloosters in Brabant zijn geweest. Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden heeft momenteel een tentoonstelling over de kunst en gebruiksvoorwerpen uit Brabantse kloosters. Die loopt tot en met 10 april.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

Niet alleen het straatbeeld, maar ook de horizon van Brabantse dorpen en steden werd in de negentiende en twintigste eeuw in hoge mate bepaald door rooms-katholieke gebouwencomplexen, waartoe steevast ook een klooster behoorde. Zoals uit dit standaardwerk blijkt, beschikte elke plaats wel over een of meer vestigingen van een kloosterorde of congregatie.

 

 

breda diversen 008

 

Wellicht staat dit voormalige klooster aan de Generaal Maczekstraat te Breda in dit boek

(Foto: Kees Wittenbols – 2010)

 

 

De enorme populatie die deze kloosters eens bevolkte is verdwenen. Wat resteert zijn relatief kleine religieuze gemeenschappen die hun idealen, in Brabant en elders in de wereld, hoog houden. Deze historisch bepaalde religieuze conjunctuur heeft grote consequenties voor de kloostergebouwen. Veel is reeds gesloopt of hergebruikt, vele monumentale panden wachten, nu of in de nabije toekomst, op een passende herbestemming. Dit vademecum is, om de materiële sporen uit het Brabantse religieuze verleden naar waarde te schatten, in dit proces van grote betekenis. Voor het eerst wordt hier een alomvattend overzicht gegeven van de kloostergebouwen in de provincie Noord-Brabant. Ook de inmiddels verdwenen bouwwerken zijn hier beschreven en afgebeeld.

 

Auteur Jan Smits heeft zijn jarenlange, systematische onderzoek daarnaast aangevuld met een rijk geïllustreerd overzicht van alle in Noord-Brabant vertegenwoordigde orden en congregaties. Met encyclopedische volledigheid wordt hier een tijdbeeld geschapen van spirituele en maatschappelijke bewogenheid, dat naast veel goeds ook evenzeer tijdgebonden schaduwkanten kent, getuige de actuele discussie over misstanden op internaten. Het begrip “vademecum” is afgeleid van het latijn vade cum me, oftewel “ga met mij.” Dit unieke naslagwerk zal dan ook een trouwe metgezel blijken voor wie belang stelt in het Brabantse religieuze erfgoed.

 

 

ISBN: 978-90-8730-032-6

 

In samenwerking met:

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort en het Museum voor Religieuze Kunst te Uden.

 

Aantal pagina’s: 940

Formaat: 24,5 x 17 cm.

Uitvoering: Gebonden in halflinnen band, rijk geïllustreerd in kleur.

Prijs: € 89,95

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bestellen:

 

http://www.uitgeverijveerhuis.nl/catalogus/Vademecum%20van%20religieuzen%20en%20hun%20kloosters%20in%20Noord-Brabant%20-%20Jan%20Smits/8799

 

 

 

 

Lees ook:

 

www.museumvoorreligieuzekunst.nl

 

 

 

13 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN