Bron: www.bndestem.nl

 

Jarenlange strijd maakt slachtoffers

 

 

 

DONGEN - De rechtbank in Breda heeft gisteren voor de derde keer

de bomenkap aan de Haanse Hoef tegengehouden.

 

 

De bezwaarmakers hebben daarmee, onder leiding van buurtbewoner Jo Bollen, voor de zoveelste keer de bouw van nieuwe villa’s uitgesteld. De juridische strijd duurt zo al jaren en is erg ingewikkeld geworden doordat er nu tegelijk rechtszaken lopen bij de rechtbank Breda en bij de Raad van State, tussen de gemeente Dongen en de bezwaarmakers, over verschillende bouw- en kapvergunningen en over verschillende percelen. Ondertussen maakt de jarenlange strijd tussen gemeente en Bollen c.s. zijn slachtoffers. Projectontwikkelaar Wilstra Vastgoed wacht op het moment dat zij kan beginnen met het bouwen van tien bungalows op het perceel van de Haanse Hoef 5. De vertraging van het project kost honderden euro’s per dag. “Er zijn diverse belangstellenden voor de kavels. Zij wachten al lang,” vertelt Kees van den Noort van Wilstra Vastgoed. Maar de projectontwikkelaar en nieuwe kopers zijn niet de zwaarst gedupeerden: dat is de familie Bergmans van de Haanse Hoef 5.

 

Al in 2003 ondertekenden zij een verkoopovereenkomst met de projectontwikkelaar om hun lap grond beschikbaar te stellen voor nieuwbouw. Maar zolang niet alle vergunningen rond zijn, neemt Wilstra geen grond af en betaalt dus ook geen cent. En zo wacht de familie Bergmans al zes jaar op het moment dat ze zelf ook een nieuw huis kunnen laten bouwen aan de overkant van de weg, op de Haanse Hoef 1. De moeder des huizes is namelijk ziek, waardoor ze steeds slechter ter been wordt. Het oude huis is eigenlijk al lang niet meer geschikt voor haar om te wonen.

 

Een zoon van het echtpaar Bergmans: “Ze slaapt nu al beneden in een kamer omdat ze geen trappen kan lopen. Wij wachten met smart op het geld om een huis mee te bouwen dat helemaal gelijkvloers en aangepast is voor mijn moeder.” Het opvallende aan de hele zaak is dat er al jaren in de rechtszaal wordt gevochten om een kapvergunning voor bomen die helemaal niet worden gekapt. In werkelijkheid gaat om 63 beukenbomen die verplaatst gaan worden. Van den Noort: “Maar juridisch gezien heeft de gemeente daar een kapvergunning voor nodig.” De bomen zijn ooit door de familie Bergmans geplant voor de verkoop, maar nu de ‘bomenkap’ al jaren wordt tegengehouden dreigen ze hun waarde te verliezen. Bergmans: “De kwaliteit van de bomen wordt steeds minder, omdat de takken tegen elkaar groeien en daardoor beschadigen. Nu zijn ze nog wel wat waard, maar straks is het brandhout. We hebben gewoon niks te zeggen over onze eigen gekweekte bomen!”

 

De Haanse Hoef:

 

 

2003: in Dongen wordt het plan voor nieuwbouwvilla’s aan de Haanse Hoef gepresenteerd.

 

Voorjaar 2006: buurtbewoner Jo Bollen stapt voor het eerst naar de rechter. Het is het begin van een lange en ingewikkelde juridische strijd.

 

Najaar 2006: de bezwaarmakers vechten de bomenkap aan, omdat die in strijd zou zijn met het groenbeleid. De rechtbank Breda geeft hen gelijk.

 

Begin 2008: rechtbank wijst de kapvergunning weer af.

 

Begin 2008: de gemeente Dongen gaat in beroep bij de Raad van State tegen diverse uitspraken van de rechtbank Breda.

 

Najaar 2008: de Raad van State bepaalt dat de gemeente Dongen alle procedures goed heeft uitgevoerd en geeft groen licht voor het bouwproject.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

 

12 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN