Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7212762/Je-krijgt-het-gevoel-dat-je-niet-helemaal-normaal-bent.ece

 

“Je krijgt het gevoel

dat je niet helemaal normaal bent”

 

 

herman finkers

 

Herman Finkers.

Stotteren was zijn handelsmerk.

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Dave Mannaert had 25 jaar lang last van stotteren.

Hij deed er van alles aan en vond uiteindelijk

de meeste baat bij de McGuire-methode.

 

 

BREDA - Dave Mannaert (32) is een zogenoemd herstellend stotteraar. De Bredanaar heeft al drie maal deelgenomen aan het McGuire programma en krijgt het stotteren steeds beter onder controle. In september wordt hij coach. Mannaert: “Rond mijn vierde openbaarde het stotteren zich bij mij, vanaf de eerste dag dat ik naar school ging. Ik denk dat het een bepaalde spanning bij me losmaakte.”

 

Stotteraars worden vaak gepest. Ook Mannaert had daar in zijn schooltijd last van. “Op school werd ik bij leesbeurten bijvoorbeeld overgeslagen. Aan de ene kant vond ik dat heel fijn, aan de andere kant weer niet. Je krijgt toch het gevoel dat je niet normaal bent. Terwijl je alles kunt, behalve vloeiend praten.” Mannaert richtte zich op logopedie om zijn probleem op te lossen. “In eerste instantie werkte dat goed, vooral een op een. Maar zodra je ermee stopt en het in de praktijk gaat toepassen, gaat het fout. Bij een logopedist zit je veilig binnen, buiten komt er spanning bij en komt het stotteren terug.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

McGuire-programma

 

De McGuire-methode is een intensieve stottercursus waarbij herstellend stotteraars beter leren spreken. Het programma richt zich vooral op twee punten: het fysieke gedeelte en de psychologische kant. Het mentale aspect is volgens de methode het belangrijkst. Op de eerste dag leert de cursist een andere manier van ademhalen aan. De tweede dag gaat hij aan de slag met het mentale gedeelte. Hij gaat met een stottercoach (zelf een herstellend stotteraar) op pad en leert hoe je mensen aanspreekt. De coach doet het deze dag nog voor: hij spreekt minimaal honderd mensen aan.

 

Op de laatste dag van de cursus gaat de cursist zelf aan de slag. Hij vraagt bijvoorbeeld de weg, of vertelt een wildvreemde over zijn probleem. De dag wordt afgesloten met een ‘public speaking.’ Hierbij gaat de cursist op een kist staan en spreekt een onbekende menigte toe. Dave Mannaert: “De kick die je daarvan krijgt is enorm! Na de cursus krijg je een persoonlijke coach toegewezen waar je contact mee houdt en die je altijd kunt bellen. Daarnaast zijn er elke twee weken supportavonden. www.mcguireprogramme.eu.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stotteren

 

 

 

1 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count