Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/cultuur/5402428/Circus-kleeft-aan-je.ece

 

Johnny Lion en het circus

 

“Circus kleeft aan je”

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Johnny_Lion.JPG/220px-Johnny_Lion.JPG

 

Johnny Lion: “Circus is een unieke wereld, een klein dorp dat zich steeds verplaatst.”

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Volgende week staat het Staatscircus van Moskou-Holiday in Breda. Johnny Lion is er de persman van. Niet vreemd, want hij is letterlijk met het circus getrouwd. Johnny Lion blijft levenslang de man van Sophietje, de zomerhit van 1965 die generatiegenoten nog altijd woordelijk mee kunnen zingen. Inmiddels is de beatzanger van toen 68 jaar. Hij woont al jaren in de Bredase wijk Belcrum en hij is ook al jarenlang - letterlijk - getrouwd met het circus.

 

De komende dagen slaat het Staatscircus van Moskou/Holiday de tenten op in Breda om er vanaf 25 augustus twintig voorstellingen te geven. John Lion verzorgt de persinformatie. Zijn echtgenote Mariska is gestopt als acrobate en is nu de baas van de horeca. “Zolang we het leuk vinden, blijven we het doen.” Zijn liefde voor circus dateert uit de Sophietje-tijd in de jaren zestig. Voor een heel behoorlijke som reisde hij met zijn band een jaar mee met Circus Boltini. “Het is voor mij niet zozeer wat je ziet in het circus, maar de sfeer, die blijft altijd aan je kleven. Het is een unieke wereld, een klein dorp dat zich steeds verplaatst naar een andere gemeenschap. De wereld van het circus is een leuke wereld. Mensen zijn snel, zien problemen, zijn inventief. Ik bezoek nooit voorstellingen van andere circussen, dat boeit me niet. Maar het reilen en zeilen, dat fascineert me.” In 1989 zag John Lion in zijn toenmalige woonplaats Scheveningen het circus van de Bredanaar Hans Martens. “Daar kwam een vrouw binnen van een magistrale schoonheid. Dat bleek Mariska Akkerman, telg uit een circusfamilie, nichtje van Toni Boltini. Ik had haar in de jaren zestig ook al eens in het circus gezien. Een bloedmooie vrouw, in een plooirok, uit Spanje. Toen ik haar in Scheveningen weer zag, zei ik “die is voor mij” en ik ben altijd gebleven. We zijn nog altijd heel gelukkig.”

 

 

 

opening

 

 

In 2002 is het circusstel getrouwd, in het stadhuis van Breda. Zijn liefde voor het circus liet hem in de jaren zeventig ook regisseren en in België betrad hij zelf de piste, als spreekstalmeester: “Dat vond ik te gék.” Luttele jaren na Sophietje stopte de in Den Haag als John van Leeuwarden geboren Lion als zanger. Hij maakte nog wel eens muziek - onder anderen met Jan Cremer - en verscheen nog wel eens op een podium, maar zijn muzikale carrière beschouwde hij als afgesloten. Hij ontwikkelde zich tot creatieve duizendpoot en was actief als fotograaf, acteur en journalist.

 

Wanneer heb je voor het laatst “Sophietje” gezongen?

 

“Een aantal jaren terug tijdens een reünieconcert, in het Engels, in Singapore, waar ik in de jaren zestig een aantal Top Tien-hits heb gehad. Anneke Grönloh blijft Brandend Zand, Rob de Nijs Ritme van de Regen en ik zal altijd Sophietje blijven. Ik vind dat niet erg. Maar ik ben in 1966 echt gestopt. Sinds 2006 treed ik helemaal niet meer op. Mensen herkennen me nu ook niet meer.” Maar dat is moeilijk te geloven want de pretoogjes en vooral de gedoseerde lach zijn nog altijd onmiskenbaar van Johnny Lion. Terugkijkend ziet hij niet het circus, maar toch de muziek, als een rode draad door zijn leven lopen. “Mijn zangcarrière was tóen heel belangrijk voor mij. Ik heb daardoor veel mee kunnen maken. Maar ik zou er nu niks meer in zien. Ik heb thuis zes prachtige nummers liggen, maar ik doe er niks mee. Als ik ze opneem, wordt het een succes en heb ik er veel werk aan. Ik heb geen zin in dat geklooi. Wanneer eindigt mijn leven? Ik wil graag poëzie, mooie stukken en verhalen schrijven, maar iedere keer zitten er dingen in de weg. Nu vind ik schrijven het belangrijkste.” Naast zijn activiteiten voor het circus is John Lion actief als hoofdredacteur van Performers Magazine, een blad voor uitvoerend kunstenaars. “Niet voor het geld. Het circus doe ik uit idealisme, het blad is toch wel een kroon op mijn journalistieke werk.” Breda is volgens John Lion een echte circusstad. “Tuurlijk, hier komt Toni Boltini vandaan. Breda is over het algemeen een goede stad. Vooral de middagvoorstellingen zijn heel goed bezet. Terecht, want de prijzen van het circus zijn al zeven jaar niet verhoogd.”

 

 

toni boltini

 

Toni Boltini

 

 

Is het circus ten dode opgeschreven?

 

“Nee hoor, er zit absoluut toekomst in circus. Je moet karakter hebben. Dit is een klassiek circus, dat blijft.”

 

 

 

20 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN