Bron: www.bndestem.nl

 

“Jongeren moeten

lol kunnen maken in café”

 

 

Kinderen die laveloos door de binnenstad van Breda zwalken,

worden sinds gisteren van straat gehaald.

“Belachelijk,” zegt de een, “fantastisch,” vindt de ander.

 

 

 

Ondanks de kou zijn veel jongeren na schooltijd al in de Vismarktstraat in Breda te vinden. Het is vrijdagmiddag en dat betekent de kroeg in, want zonder cafés geen drank en hoe moet anders het weekend ingeluid worden? Vooral op vrijdagmiddag is happy hour populair: een manier waarop jongeren voor weinig geld veel kunnen drinken. Niets mis mee, vind café-eigenaar Raymond Elzerman. “Het is een perfecte manier om de kroeg vol te krijgen, maar het zijn de excessen die het verpesten voor anderen.” En die excessen worden sinds gisteren aangepakt: jongeren die te jong zijn om alcohol te consumeren of dronkenschap op straat: het wordt niet langer getolereerd. Ook mag sterke drank niet op straat worden genuttigd. Instanties als de gemeente Breda, verslavingsinstantie Novadic Kentron, justitie en Koninklijke Horeca Nederland besloten de handen ineen te slaan om het probleem aan te pakken.

 

Gisteren is er voor het eerst strenger gecontroleerd door politie en café-eigenaren. Zij gingen op pad om de jongeren te corrigeren en ze te leren hoe ze op een verantwoorde manier kunnen genieten van het uitgaansleven. Een goed initiatief, volgens veldwerker Xandra Laplante van Novadic Kentron. “Ik merk dat er te weinig voorlichting is op het gebied van alcohol en dat jongeren vaak niet weten hoe schadelijk deze drug precies is.” Maar hoe ze dat de jeugd aan het verstand gaat brengen, dat weet ze nog niet precies. Daarom is ze gisteravond een kijkje gaan nemen in het populairste uitgaansstraatje in Breda, de Vismarktstraat. Daarnaast wil ze graag zien hoe er op de controle-actie wordt gereageerd. En dat er veel politie op de been is, ontgaat veel jongeren niet. Ze hebben er gemengde ideeën over. “Belachelijk,” vindt de 18-jarige Ries Bloks uit Breda. Hij is elke vrijdag en zaterdag na schooltijd in een van de binnenstedelijke kroegen te vinden. “Iedereen is voor zichzelf verantwoordelijk.” Maar niet iedereen deelt die mening. De 18-jarige Rowan Rijnders is juist erg tevreden over de aanpak van de politie. “Er zitten altijd erg veel jongeren die te jong zijn in cafés. Ze hebben een grote mond en zorgen voor vechtpartijen,” zegt de Bredase. “De kroegen moeten weer voor onze leeftijd worden,” voegt ze er stellig aan toe. Maar de jeugd die het minst tevreden is met de controles zijn de jongeren die op de vingers zijn getikt door de politie. Zo is een jongen voor café De Suykerkist aangepakt voor het consumeren van drank op straat. De jongeman bleek ook in het bezit te zijn van een boksbeugel. Dat betekent meteen het einde van zijn stapavond.

 

“Jongeren die alcohol consumeren op straat worden opgepakt. Ouders kunnen een telefoontje verwachten,” vertelt wijkagente Carla Doorman. Op deze manier worden de ouders ook betrokken bij het probleem, waar hun ‘kids’ mee te kampen hebben. “De jongeren moeten leren wat normale omgangsvormen zijn. Dat moeten we met zijn allen aanpakken, ook de ouders,” zegt Doorman. Ook de eerste horeca-ondernemers hebben zich aangesloten bij het initiatief. Ook Ezerman, eigenaar van café Janssen, hanteert een strenge controle op leeftijd. “Jongeren moeten op een verantwoorde manier lol kunnen maken in de kroegen. Maar ik heb daarvoor alle vertrouwen in de Bredase horeca.”

 

 

22 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN