logo (4)

 

Jongeren terroriseren stadsbussen

 

 

BREDA - De buslijnen vier en vijf van het centrum naar Breda-Noord

hebben elke donderdagavond te lijden onder terroriserende jongeren.

 

 

veolia-bus

 

 

De overlast van groepen jongeren in de bus is vooral de laatste paar weken flink geëscaleerd. De overlast is nu zo omvangrijk, dat busmaatschappij Veolia in samenwerking met de politie een onderzoek is begonnen om de onruststokers in kaart te brengen.

 

“Op de meeste donderdagen rijdt een undercoverteam mee op de twee lijnen naar Breda-Noord. We brengen de verschillende groepen jongeren die zich misdragen in kaart. Dan weten we precies wie we aan moeten pakken,” zegt Piet van den Bosch, woordvoerder van Veolia. Volgens een buschauffeur die niet met zijn naam in de krant wil, doen de jongeren van alles om de chauffeurs en medereizigers te irriteren en uit hun tent te lokken. “Ze pakken bijvoorbeeld de noodhamer waardoor de zoemer af gaat. Ze maken lawaai, schelden andere reizigers uit en vernielen of vervuilen de bus,” zegt hij. Volgens Van den Bosch heeft de politie al een vrij goed beeld van de jongeren die voor de overlast zorgen. “Dat zijn dezelfde jongeren die al bekend zijn bij buurt- en sociaal-werkers.”

 

De overlast gebeurt voornamelijk op lijn vier richting Geeren en lijn vijf richting Wisselaar. “Die twee lijnen zijn berucht onder de chauffeurs,” zegt de buschauffeur. Volgens Van den Bosch is lichte overlast van scholieren niets nieuws. “Maar het respectloze gedrag en de gewelddadigheid is een nieuw verschijnsel. Dat werd de afgelopen weken steeds erger,” zegt hij. Buschauffeurs hebben geen training in het omgaan met bedreigende situaties. “Dat leer je tijdens de opleiding,” zegt Van Den Bosch. Maar die heeft de buschauffeur met wie BN/DeStem sprak inmiddels 29 jaar geleden gevolgd. “We zijn nu bezig om trainingen in weerbaarheid te regelen voor de chauffeurs,” zegt Van den Bosch. Verdere concrete plannen zijn er nog niet. “We raden chauffeurs in elk geval aan om de confrontatie te mijden en álle voorvallen te melden,” zegt hij.

 

Sinds januari 2008 zijn alle bussen in Breda voorzien van camera's. Het videoscherm met de directe opnames hangt recht boven de ingang van de bus. Zo worden passagiers meteen geconfronteerd met de aanwezigheid van een camera. De meeste passagiers houden er rekening mee dat ze worden gefilmd. “Op de meeste buslijnen is iedereen vriendelijk en gaat alles rustig,” zegt de buschauffeur. Maar de échte onruststokers op de twee beruchte lijnen trekken zich meestal weinig van de camera's aan. “Wanneer zo'n groepje jongelui binnenkomt weet je al dat het gedonder wordt.”

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

29 april 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN