Bron: www.bndestem.nl

 

Jongeren zien

nog geen uitweg uit crisis

 

 

crisis

 

 

BREDA – “Ikzelf voel weinig van de crisis, want met mijn kleine bijbaantje kan mijn loon alleen maar stijgen,” lacht de 22-jarige Priscilla-Fleur gerust. “Mijn ouders zijn er duidelijk meer mee bezig, die letten tegenwoordig toch echt beter op wat ze uitgeven.” Priscilla-Fleur behoort tot de 52 procent van de jongeren die toegeven dat hun ouders zich hebben moeten aanpassen aan de financiële crisis. 41 procent zegt zelf ook getroffen te worden. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van André Rouvoet. De demissionair minister voor Jeugd en Gezin liet onderzoeken hoe jongeren van 15 tot en met 22 jaar omgaan met de crisis. Slechts een derde van de jongeren heeft zijn uitgaven ook echt aangepast. “Als ik financieel in de problemen zou komen, zou ik toch meer werken dan echt besparen,” zegt Michael Smit (18) uit Terheijden. Step Groen (20) let liever op zijn uitgaven: “Minder naar feestjes gaan, dat zou mijn eerste stap zijn. Dat is de gemakkelijkste manier om te besparen.”

 

Twee derde van de Nederlandse jeugd gelooft dat er minder banen beschikbaar zijn door de crisis. Bij de hoger opgeleiden loopt dit aantal zelfs op tot 75 procent. “Ik studeer Toerisme, maar daar zit niet zoveel toekomst in. Daarom blijf ik voorlopig nog even op school,” vertelt Priscilla-Fleur. De Tilburgse heeft wel vertrouwen in de mogelijkheden voor afgestudeerden met een hoog diploma. “Meer hoogopgeleiden willen tegenwoordig onder hun niveau werken. Werkgevers kunnen dus vaker kiezen tussen hoog of laag opgeleide mensen en dan gaan ze volgens mij toch voor de hogere diploma’s. Die moeten ze misschien wel meer betalen, maar dat is het toch waard? Ik denk wel dat werkgevers kwaliteit verkiezen boven geld.” Bijna zestig procent van de jongeren valt Priscilla-Fleur bij en gelooft dat lager geschoolden minder kans maken op werk door de crisis. Het zijn dan ook voornamelijk laaggeschoolden (32 procent) die zeggen nauwelijks te durven solliciteren voor een nieuwe baan. De helft van de jongeren vreest dat ze geen baan zullen vinden die voldoet aan hun wensen. Optimisme over de arbeidsmarkt is ver zoek bij de jeugd en het zal niet snel beteren. Maar liefst 92 procent is overtuigd dat het nog even zal duren voor de werkgelegenheid weer zal stijgen. 78 procent denkt zelfs dat we daarop moeten wachten tot 2011 of later.

 

Michael ziet het iets rooskleuriger: “Ik denk dat het er binnen een halfjaar of zo wel weer beter uit zal zien. De arbeidsmarkt heeft natuurlijk wat tijd nodig, maar zo lang zal dat volgens mij niet meer duren.” De economie staat er volgens jongeren beter voor dan de arbeidssector. Banken en financiële instellingen kunnen op weinig mededogen rekenen. Slechts een vijfde van de jongeren gelooft dat ze hun lesje geleerd hebben. Step uit Den Bosch is ervan overtuigd dat de banken gewoon doorgaan zoals ze bezig waren voor de crisis. Ook Priscilla-Fleur denkt dat de crisis weinig heeft veranderd in de financiële wereld: “Eerlijk gezegd zie ik het nog wel eens gebeuren.”

 

 

 

10 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN