Bron: www.brabantsdagblad

 

Nieuwe foto’s

joods gezin Deen ontdekt

 

 

Dinsdag 11 december 2007 - VUGHT - Er zijn bij het Nationaal Monument Kamp Vught onbekende foto’s van de joodse familie Deen boven water gekomen. Daarbij zijn foto’s van de moeder van Helga Deen, de 18-jarige vrouw die in juni 1943 in kamp Vught een dagboek bijhield dat begin dit jaar in boekvorm verscheen.

 

 

 

Zie ook:

 

Nieuwe foto's Helga Deen

(helaas is deze link niet meer actief)


 

 

 

 

Stettin_1928__de_dr_619981b

 

Stettin 1928: de driejarige Helga poseert met haar ouders.

 

 

Het zijn tot nu toe de enige foto’s van de vrouw die in 1933 samen met haar man en twee kinderen vanuit Duitsland haar toevlucht zocht in Tilburg. De foto’s laten een doorsnee familie zien: Helga als peuter, samen met vader in het bos, broer Klaus op zijn driewielertje, Helga als klein meisje met kniekousen, Helga tussen haar ouders op een statig familieportret.

 

De foto’s zijn afkomstig van Rob Molijn, een neef van Helga Deen. Hij woont in Nieuw Zeeland en las onlangs een artikel over het dagboek. Zijn eerste reactie: “Het is niet te geloven, maar het gaat over tante Käthe, Helga en de familie.” Molijn nam contact op met Nationaal Kamp Vught. De foto’s waren jarenlang verborgen in een stapel oude foto-albums van zijn moeder. Na haar overlijden toonde aanvankelijk niemand interesse. Uiteindelijk nam de dochter van Molijn de foto-albums mee naar Nieuw-Zeeland. Na het lezen van het artikel dook Molijn in de oude albums.

 

Rob Molijn woonde in 1936 een jaar bij de familie Deen aan de Pelgrimsweg in Tilburg. Daarna vertrok de familie Molijn naar Nederlands Indië. Sinds 1952 woont hij in Nieuw Zeeland. Hij heeft het dagboek nog niet gelezen, wel besteld. Door het artikel is hij te weten gekomen dat de familie in juli 1943 is omgebracht in Sobibor, tot nu toe ging de familie uit van Auschwitz. Evenmin wist hij van het bestaan van het dagboek: Helga Deen noteerde gedurende juni 1943 haar dagelijkse belevenissen in kamp Vught immers alleen voor haar geliefde Kees van den Berg. Een maand later is zij met haar familie omgebracht.

 

Van den Berg bewaarde het jarenlang in een afgesloten kast. Pas na zijn dood bracht zijn zoon het schriftje naar het Regionaal Archief in Tilburg, waar men de waarde onderkende. De ontdekking van de ‘Anne Frank van Tilburg’ was in 2004 groot nieuws.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

13 december 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN