Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/6472058/Kaalslag-vangt-blik-aan-westkant-van-Tilburg.ece

(Voor enkele foto’s van dit kaalslagterrein, klik op bovenstaande link)

 

Kaalslag aan de westkant van Tilburg

 

 

kaalslag%20industrieterrein

 

Voorbeeld van een kaalslagterrein

 

 

Het is een bar, kaalgeslagen landschap. Stompjes van bomen in het gras. Hopen zand liggen schijnbaar doelloos neergekwakt. Her en der zijn kaarsrechte stroken uitgediept. Het deel van het Tilburgse platteland dat aan Dongen grenst, bevindt zich op het oog in een chaotische tussenfase. Het was agrarisch gebied, het wordt bedrijventerrein en het is nu het domein van kranen en zwaar vrachtverkeer. Er is nog geen vierkante meter verkocht, al scheelt het niet veel meer. Met dank aan logistiek bedrijf Gebr. Versteijnen. Maar voor het bouwrijp maken van Vossenberg West II maakt dat niks uit.

 

Tilburgs voorlopig laatste stek voor grote bedrijven krijgt zijn klanten wel, denkt het stadsbestuur. Nog een andere koopovereenkomst is dichtbij, meldt een woordvoerder. Ook liggen er vier opties op een bedrijfskavel. De laatste tuinderskassen in dit gebied zijn de laatste maanden gesloopt, boerderijen al langer weg. De grijper van een kraan hapte het voorlaatste woonhuis, aan de Tweede Sluisweg schuin tegenover de Coca Cola, de afgelopen dagen weg. De tv-antenne zwiepte tot het laatst fier heen en weer. Op de hoek van de Uiterste Stuiver en de Voldijk staat nog een huis. Het moet er volgende week aan geloven. En dan zijn de tekenen van menselijke bewoning uit dit bijzondere stukje Tilburg allemaal verdwenen. Ook de loods die hoort bij het transportbedrijf van Alex Wijnen aan de Uiterste Stuiver gaat plat. Dat gebouw staat in Tilburg, zijn woonhuis - dertig meter er tegenover - in Dongen. Dat pand blijft wel. “Er wordt al vijftien jaar over dat industrieterrein gepraat. Maar wat we kunnen verwachten? Ik weet het nog steeds niet,” zegt Wijnen. Honderd hectare groot is het toekomstig bedrijventerrein. Tachtig procent is netto kavelruimte.

 

Tilburg hoopt er goede sier te maken met bedrijfsgebouwen die zo energie-neutraal mogelijk zijn. “Samenwerkende BAM-bedrijven” uit Eindhoven heeft een prijswinnend concept gemaakt waarmee ondernemingen die zich willen vestigen 75 procent op hun energiebehoefte kunnen besparen. Een Brabantse subsidiepot van 1,5 miljoen euro - maximaal een ton per bedrijf - maakt het aantrekkelijker daarin mee te gaan. Tilburg valt met Vossenberg West II toch al in de prijzen als het om subsidies gaat. Voor de aanleg van de haven die is toegerust op honderd meter lange containerschepen storten rijk en provincie samen vijf miljoen euro. Ook op dit moment schuiven machines nog grond bijeen voor de forse wal aan de noordkant van het Wilhelminakanaal. Die moet de Reeshof-wijk Leeuwerik beschermen tegen een teveel aan geluid. In 2003 sneuvelde een eerder inrichtingsplan voor het bedrijventerrein op dat punt nog bij de Raad van State, na succesvol protest uit de Reeshof. Tilburg zet de etalage van Vossenberg West II langs de toekomstige noordwestelijke randweg. Kantoren en showrooms moeten daar in het zicht liggen. Vanaf de kanaalbrug moet de voorbijganger vooral tegen, niet óp, gebouwen kijken. Die moeten daar tussen de 12 en 20 meter hoog zijn. Zo…, dat lijkt ons even genoeg!

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

 

30 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count