“Kanker bestrijden vóór hij zichtbaar is”

 

 

9 signalen

 

Ken de 9 signalen

Raadpleeg bij aanhoudende klachten uw huisarts.

Hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een minder ingrijpende behandeling.

En op genezing.

 

 

Ingenieur Bart De Moor van de Katholieke Universiteit Leuven was dit jaar een van de laureaten van de vijfjaarlijkse excellentieprijzen van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – zeg maar de Vlaamse Nobelprijzen. Met zijn dataminingsoftware kunnen wetenschappers uit talrijke disciplines veel meer en veel gerichter gegevens verwerken. “We denken ook om bacteriën te bouwen die in een lichaam kankercellen kunnen detecteren en elimineren, lang voor een tumor zichtbaar kan worden gemaakt,” zegt hij deze week in Knack.

 

Hij is een expert in datamining en bio-informatica: het ontwikkelen van software om uit een massa meetgegevens patronen en evoluties te halen. “Sinds het begin van de jaren 2000 genereert de mens een enorme massa gegevens, onder meer over zichzelf,” legt De Moor uit. “Daardoor is het niet altijd meer mogelijk het overzicht te bewaren. Onze software, gebaseerd op differentiaalvergelijkingen die de beroemde natuurkundige Isaac Newton meer dan driehonderd jaar geleden ontwikkelde om zijn fameuze wetten te kunnen beschrijven, ziet wel het bos door de bomen.” De software wordt ingezet in tal van disciplines, inbegrepen de analyse van voetbalwedstrijden en belastingfraude. Vooral in de geneeskunde moet ze echt nuttig zijn. “Zo zijn wetenschappers er al in geslaagd uit een grote hoeveelheid gegevens van patiënten nieuwe types leukemie te ontdekken,” vertelt De Moor. “We denken ook aan de creatie van eigen levensvormen, vergelijkbaar met de manier waarop we chips maken. Zo zouden we bacteriën willen bouwen die in een lichaam kankercellen kunnen detecteren en elimineren, lang voor een tumor zichtbaar kan worden gemaakt.”

 

Er wordt ook gesleuteld aan processen om de werking van de hersenen als model te gebruiken voor een nieuw type computer. De Moor: “Voorlopig beperkt dat zich tot het aansturen van prothesen van handen vanuit de hersenen, maar het is de bedoeling systemen te bouwen die eventueel zelfs een vorm van bewustzijn aankunnen. Volgens sommige vorsers is het internet trouwens al iets dat een vorm van bewustzijn heeft.” De Moor is ook een van de weinige wetenschappers die uitmuntendheid in hun vak combineren met beleidsfuncties. Hij is echter niet te spreken over de manier waarop Vlaanderen vandaag bespaart op middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Hij heeft het terzake over een “grote vergissing.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/KWF_Kankerbestrijding

 

 

 

 

22 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN