Bron: www.bndestem.nl

 

Katholieken wilden kerk in Etten-Leur niet

 

 

image052

 

Nederlands Hervormde Kerk – Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

ETTEN-LEUR - Schrijver en journalist Hans van den Eeden komt volgende week dinsdag tijdens zijn lezing over Lodewijk Napoleon met nieuwe feiten over het bezoek van de eerste koning van Nederland aan Etten en Leur in 1809. Van den Eeden beschrijft in zijn vorig jaar verschenen boek Leve de koning! de reis die Lodewijk Napoleon tweehonderd jaar geleden door Brabant en Zeeland maakte. Tijdens zijn lezing in het Neerlandsch Koffyhuis gaat Van den Eeden dieper in op de situatie in Etten-Leur dan in het boek mogelijk was. Zo verklaart Van den Eeden de reden waarom de katholieken hun voormalige parochiekerk aan het Raadhuisplein eind 18e eeuw niet meer in gebruik namen.

 

 

 

image005

 

Lodewijk Napoleon

 

 

De reden? De toenmalige pastoor dacht dat de nieuwe politieke verhoudingen slechts tijdelijk stand zouden houden. Het risico dat de kerk na korte tijd weer moest worden teruggeven, leek de pastoor te groot. Van den Eeden gaat uitgebreid op de kwestie in en geeft meteen de reactie van Lodewijk Napoleon erbij. Het aardige is dat de schrijver zijn betoog opluistert met typisch Etten-Leurse details en anekdotes. Zo weet Van den Eeden te melden dat tijdens het bezoek van de koning de molen aan de Bisschopsmolenstraat draaide en dat het kasteel De Nobelaer nog in gebruik was.

 

 

 

image006

 

De Bisschopsmolen – Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Verder bespreekt Van den Eeden historische panden op de Markt en de Korte Brugstraat in Etten-Leur. De lezing wordt ondersteund met afbeeldingen van Etten-Leur uit de 18e en 19e eeuw. De lezing in het Neerlandsch Koffyhuis, Markt 23 begint dinsdag 2 februari om 20.00 uur.

 

 

 

image050

 

Neerlandsch Koffyhuis – Markt 23 – Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – 6 april 2009)

 

 

 

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

29 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count