Bron: www.bndestem.nl

 

Keramiek wordt vaak beschouwd

als ‘stiefkindje’ van de kunst

 

 

ETTEN-LEUR – “Keramiek wordt vaak als ‘stiefkindje’ van de kunst beschouwd.”

 

 

“Het zou huisvrouwenvlijt zijn,” zegt Nel Lauwerijssen-Verstraten (64) te midden van de keramische kunst aan de Lange Brugstraat 11. De gestileerde mondjes, broches, een kussen en een “schuilplaats van de ziel” bijvoorbeeld, staan in wat eens de “Vleeshouwerij Jac. Hendrikx” was. Alleen de steen aan de gevel met de naam van de slager herinnert aan dat verleden. Maar de keramiek is dus vanaf de straat te zien en lijkt in de verste verte niet op potten en schalen. Het is eigen werk van Lauwerijssen, die zichzelf liever keramiste dan kunstenares noemt. Ze kent nog wel een vooroordeel over keramiek. “Het mag vooral niet te duur zijn, want het kan kapot vallen. Flauwekul natuurlijk, want ook een schilderij kan stuk. En laat brons niet vallen, want het gaat aan diggelen.” Het negentiende-eeuwse huis, met daarnaast een poort die uitkomt op de kop van de haven, staat in hartje Leur.

 

Nel en Henk Lauwerijssen wonen er sinds 1976 en hebben er hun twee zonen grootgebracht. In de grote achtertuin staat het atelier waar Lauwerijssen samen met de anderen van L11 werkt. Uiteraard staat daar ook de oven. Want keramiek is niet alleen het product van boetseren, maar zeker ook van bakken. L11 is de naam van de groep, atelier en galerie aan de voorkant van het huis en de ‘afkorting’ van Lauwerijssen 11 of Lange Brugstraat 11. Leur 11 zou ook nog kunnen natuurlijk. De groep exposeert met enige regelmaat werk. In het arboretum in Oudenbosch bijvoorbeeld en uiteraard in het Trouwkerkje, dat aan de overkant in de Lange Brugstraat ligt. De geboren Oud-Gastelse is in de jaren tachtig met keramiek begonnen. “Ik heb toen les genomen bij José van der Valk in Zevenbergen.”

 

Werken met haar handen heeft ze altijd graag gedaan.

 

Lauwerijssen: “José had het steeds over de spanning op het werk. In het begin begreep ik dat niet. Maar je hebt het over holle vormen, die de oven ingaan. De kleur en de kracht zijn moeilijk aan te brengen, maar op den duur leer je dat. In het begin denk je: als ik twee dingen heb gemaakt, dan weet ik het wel. Maar dat is niet zo. Je komt steeds weer op nieuwe ideeën,” vertelt de keramiste, die zich aan de academie in Hoogstraten (België) nog verder heeft bekwaamd in de kunst van de keramiek.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

6 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count