Bron: www.bndestem.nl

 

Kerk Terheijden ‘s woensdags open

 

 

image001

 

H. Antonius Abtkerk – Terheijden

(Foto: Kees Wittenbols – november 2006)

 

 

TERHEIJDEN - De meer dan 450 jaar oude kerk in Terheijden, de H. Antonius Abtkerk, is gedurende de vakantieperiode de komende zes weken iedere woensdagmiddag open. Publiek kan, met hulp van vrijwilligers en aan de hand van fotoboeken en tekeningen, kennis maken met de geschiedenis van deze kerk en de gebrandschilderde ramen, verschillende grafzerken, altaarretabels, kazuifels en vaandels bekijken.

 

Gedurende deze openstellingen worden de orgels, het Vermeulenorgel uit 1923 op het oksaal en het in het zuidertransept staande Romboutsorgel uit 2008, bespeeld. Daarvoor zorgt een groot aantal regionaal en nationaal bekende organisten: H.Laven, J. Horbach, J. van Velthoven, E. Tienkamp, N. Dubbelman, G. Vos, A. Colijn, P. Loose, C. Verkleij, M. van Nispen, W. van der Zanden, G. Blok, K. Lokate, J. van Opdorp, W. Kalkman, G. van der Schouw en D. den Tuinder spelen veelal bekende klassieke werken. Verder is er een tentoonstelling, georganiseerd door de heemkundekring De Vlasselt, die gewijd is aan de turfwinning in West-Brabant, in het bijzonder in en om Terheijden.

 

Vanaf de dertiende eeuw werd in Terheijden al turf gewonnen, met daarin voor die tijd het kostbare zout. Het dorp was in Nederland koploper. De turfwinning bepaalde niet alleen het latere landschap, maar was vooral ook een van de belangrijkste geldbronnen voor de latere H. Antonius Abt kerk, in een parochie met zo’n zeshonderd parochianen. Voorts houdt de amateurfotoclub Dinasa uit Wagenberg een uitgebreide fototentoonstelling. Aan de hand van vele tientallen foto’s en uitleg door de leden van deze fotoclub, krijgt de bezoeker inzicht in allerlei facetten van de fotografie. Woensdag 1 september, de laatste openstelling dit vakantieseizoen, is er vanaf 14.30 een After Sun concert met veel zang en instrumentale muziek onder leiding van Gerrit van de Schouw uit Zevenbergen. De kerk is iedere woensdag geopend van 13.30 tot 16.30 en de toegang is gratis.

 

 

Zie ook:

 

Terheijden in beeld

 

 

22 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count