Bron: BN-DeStem

 

Kerstborrels zijn kariger door crisis

 

 

wijnglazen

 

 

Het ingenieursbureau draaide ‘als een tierelier’ toen Margreet den Hollander er een paar maanden geleden kwam werken. Dat is inmiddels wel anders. De metaalindustrie, waar de belangrijkste klanten zitten, krijgt zware klappen door de recessie. “We werden pas geleden bij elkaar geroepen door de directeur, die het hoge woord uitsprak: de broekriem moet aangehaald worden,” vertelt Den Hollander. Het bedrijf heeft al een afslankingsronde achter de rug, onder de collega's heerst onzekerheid. “Het bedrijfskerstfeest gaat door, dat is allemaal al lang geleden geregeld en betaald. Maar de traditionele afdelingsborrel laten we dit jaar maar achterwege.” Net als het ingenieursbureau zien veel bedrijven in deze zware economische tijden af van uitbundige eindejaarsfestiviteiten. Bij staalconcern Corus zijn alle kerstborrels geschrapt, de mannen lappen nu zelf maar voor een biertje. Philips heeft een streep gezet door vrijwel alle feestelijkheden voor het personeel en de bagage-afhandelaars van Menzies op Schiphol, de chipmakers van NXP en het personeel van NH Hoteles moeten het dit jaar zonder kerstpakket stellen. “Bij één op de vijf bedrijfsfeesten is zwaar beknibbeld,” zegt Leon Kruitwagen, secretaris van de IDEA, de brancheorganisatie van evenementenbureaus. “De feesten zijn soberder dan eerst de bedoeling was. Annuleringen zijn er ook, dat speelt vooral bij financiële instellingen, de onroerendgoedbranche, de autosector en bij vestigingen van Amerikaanse concerns. Ze bezuinigen niet alleen vanwege de uitgaven, maar ook omdat ze het niet gepast vinden om nu te vrolijk het glas te heffen.”

 

Feesten worden gewoon in de kantine gehouden in plaats van in een kasteel, maar ook daar merken bedrijfscateraars als Albron en Avenance dat het een tandje minder moet. Dat gaat ten koste van de aankleding en het luxe eten. Directeur Paul Wortelboer van Avenance: “De kerstbrunch mag dan opeens maar 25 in plaats van 30 euro per persoon kosten.” Het toastje kaviaar legt het af tegen de bitterbal en de bubbels blijven onder de kurk, want bier en witte wijn is ook goed, merkt directeur Roland Ernst van evenementenbureau Arjan van Dijk. Het mes gaat zeker ook in het entertainment. “Waar Frans Bauer garant zou staan voor een spetterende eindejaarspartij, is toch maar gekozen voor een deejay of hobbyband. Scheelt al gauw duizenden euro's.” Van Dijk zag ‘schraalhans’ al vroeg aankomen. Sinds november slijt hij zijn bedrijfsevenementen dan ook onder het motto Back tot basic. “Gewoon goed is nu goed genoeg.”

 

Vooral kleinere ondernemingen, die pas laat in het jaar hun feestelijkheden regelen, staan voor een lastig dilemma, zegt Hans Poulis, voorzitter van de PPP, de brancheorganisatie van promotionele producten en diensten. “Omdat het zo moeilijk is om aan kredieten te komen, houden bedrijven het geld op dit moment zo veel mogelijk in kas. Een beetje kerstborrel gaat al gauw behoorlijk in de papieren lopen. Aan de andere kant willen ze wel iets doen om hun waardering te laten blijken aan het personeel. Dat ligt in Nederland heel gevoelig.” Niet alleen het personeel wordt minder in de watten gelegd, ook op verwennerijen voor zakenrelaties en klanten zijn flinke besparingen te halen. Poulis: “Tachtig procent van de kerstpakketten en kerstgeschenken is al in de zomer besteld. We zien wel dat vooral de laatste twee maanden wordt bezuinigd, vooral in het midden- en kleinbedrijf. Veel ondernemers kiezen voor een cadeau dat een paar euro per klant goedkoper is.” Veel werkgevers bezuinigen, maar de meesten kiezen ervoor om hun mensen ook dit jaar weer te vergasten op een feestdis. Robin Porrio van Wijn en Spijs dat zich richt op topevenementen: “Niets doen voor de medewerkers is geen optie. Zij moeten het komend jaar weer een ‘warme deken’ zijn voor de klanten, die uiteindelijk het geld in het laatje brengen. En wat denk je dat je als bedrijf uitstraalt, als het personeel roddelt: “Bij ons is zelfs al de kerstborrel geschrapt!”

 

 

 

20 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN