logo (7)

 

“Tjonge jonge,

wat zijn jullie kinderachtig bezig”

 

 

BREDA - Overhangende takken, een kliko die te vroeg aan

de straat wordt gezet of een auto die de oprit blokkeert.

 

ruzie7

 

 

Allemaal onderwerpen die tot hoogoplopende conflicten tussen buren kunnen leiden. Sommigen eisen zelfs ingrijpen van hogerhand vanwege de neusafdruk van de hond van de buren op de glanzend gepoetste liftdeur. “Intolerantie,” zegt Miel van de Ven, “is vaak de reden voor burenruzies.” “Mensen die niets te doen hebben en dus alle tijd om zich te ergeren aan gedragingen van de buren. Zij doen iets altijd op een bepaalde manier, de buren doen het anders en dús is het niet goed.” De 58-jarige Van de Ven is wijkagent. Werkt veertig jaar bij de politie en kent het klappen van de zweep. Zijn werkterrein is De Keen, Schoenmakershoek en Noord, drie wijken in Etten-Leur. Per week besteedt de wijkagent grof geschat tussen de twee en vijf uur aan gebabbel met buren die met elkaar overhoop liggen. In die uren kan Van de Ven geen boeven vangen, zoals woordvoerder André van den Hul van de politie Midden- en West-Brabant het formuleert en dus is de politie dolblij met Buurtbemiddeling. Breda, Roosendaal en Etten-Leur werken er al mee en met succes. Zundert krijgt dit jaar Buurtbemiddeling en er lopen gesprekken over in onder meer Halderberge, Bergen op Zoom en Moerdijk. De buurtbemiddelaars nemen veel werk uit handen van met name de politie, maar ook van gemeenten en woningcorporaties.

 

Een voorbeeld uit de praktijk van Etten-Leur. Een bejaarde meneer, die in een straat woont met allemaal andere oudere mensen, heeft vernomen dat een ‘jong’ stel (veertigers) een huis in ‘zijn’ straat wil kopen. Hij probeert het te verhinderen, maar helaas: ‘Ze weten zich er toch tussen te wurmen.’ Dus vult hij zijn dagen met pesterijen. Gaat voor de oprit staan als de buren hun auto willen parkeren en volgens de buren verwijdert hij ook de kliko zodra die aan de straat wordt gezet. Als de vuilniswagen langs is geweest zet hij hem vol weer terug. Ze kunnen hem niet betrappen, want zíj werken wel. “Je gelooft het gewoon niet,” zegt de politieman. Soms is een hele straat in een burenruzie verwikkeld. Dat begint met ouderen die zich opwinden over voetballende jongetjes. Oudere valt uit tegen jongetje, vader van jongetje reageert boos. Ouders van andere jongetjes kiezen partij, vrienden van de boze buurman doen dat ook. In dit concrete geval heeft de politie met acht partijen te maken. Worden allemaal aangemeld voor Buurtbemiddeling.

 

 

 

Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die goed kunnen luisteren,

niet oordelen en die goed kunnen praten.

 

ruziemaken

 

In Breda werden vorig jaar 230 burenconflicten behandeld tegen ruim 130 in het jaar daarvoor en het aantal bemiddelaars steeg daar in 2007 van 30 naar 48. In het eerste jaar verliep buurtbemiddeling in Breda in 80 procent van de zaken bevredigend. Miel van de Ven is niet bevreesd dat hij zijn bemiddelende bezigheden zal gaan missen nu Buurtbemiddeling veel zaken overneemt. “Het eerste gesprek met de strijdende partijen blijf ik zelf doen. Zoals ik nu ook doe. Ik luister eerst naar het verhaal van de ene partij en vervolgens ga ik naar de buren. Dat zeg ik ook tegen ze. Zoals ik ook gewoon zeg: “Tjonge jonge, wat zijn júllie kinderachtig bezig” als ik vind dat dit het geval is. Ik bedoel, iemand die de blaadjes van de boom van de buurman opveegt en de boel vervolgens over de schutting gooit... En die zaken kunnen escaleren.” Tientallen keren per jaar escaleren ruzietjes, regiobreed. Dan gaan de ruiten eruit, gaan buren elkaar te lijf en in een incidenteel geval, zoals in Roosendaal, steekt de ene buur de ander dood.

 

Als de wijkagent vraagt of er al een gesprek met de buren heeft plaatsgevonden, is het antwoord niet zelden: “Ik praat niet met de buren want met die mensen vált niet te praten.” Van de Ven: “Ze hebben het nog niet eens geprobéérd. Terwijl dat vaak dé oplossing is. Wederzijds begrip.” Hij voelt zich vaak een maatschappelijk werker, zegt Van de Ven. “Mensen willen graag hun verhaal kwijt. Ze willen dat een ander er weet van heeft wat ze allemaal meemaken. En als er in een gezin al spanningen zijn, dan kan de verkeerd geparkeerde auto van de buurman irritaties geven zo groot als morgen de hele dag.” Collega Van den Hul vult aan: “Het zijn vaak eenvoudige kwesties die ook eenvoudig opgelost kunnen worden, bijvoorbeeld bij de buurtbarbecue. Of je nou schilder bent of hersenchirurg, bijna iedereen drinkt graag een biertje. Praat het uit, los het op, hou het simpel met elkaar.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

21 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN