logo_goodiebar (2)

 

Kinderen hebben meer

toekomst in het buitenland

 

Roel Pieper geeft het goede voorbeeld

 

 

image003z

 

 

Oud-Philips-topman en hoogleraar Roel Pieper vertrekt. Het Aerdenhoutse gezin heeft zich inmiddels laten uitschrijven en verkast binnenkort naar de Franse Rivièra. Directe aanleiding is de vrijlating van tbs’er Paul T., die in 2003 Piepers vrouw met tien messteken wilde ombrengen. Maar de boomlange ondernemer ergerde zich al mateloos aan nivellering, overvloed aan controles, gebrek aan innovatie en beknotting van het vrije ondernemerschap. De overgrote meerderheid van de bijna vierduizend deelnemers aan onze Stelling van de Dag is het met hem eens. Liefst 86 procent van alle ondervraagden zegt steeds vaker na te denken over emigratie. “Filedruk, belastingdruk, werkdruk, druk, druk, druk. In zo’n maatschappij is het leven geen pretje meer. Als er te veel ratten op een kluitje zitten, worden ze agressief. Dat zien we hier ook,” meent een voorstander van de stelling. “Wij hebben jarenlang gewoond in Frankrijk en de Verenigde Staten. Op beide landen kun je kritiek hebben, maar de vrijheid en ruimte was wel een stuk groter. Kortom, wij voelden ons daar thuis. Dat is Nederland niet meer het geval. We willen terug!” luidt de hartenkreet van een andere deelnemer.

 

 

 

       

Laf

 

Slechts 12 procent van de ondervraagden zegt nog nooit emigratie te hebben overwogen. “Weglopen is laf. Het gaat niet best, maar probeer er dan wat aan te doen. Het is nou eenmaal mijn land, waarom zou ik weg moeten?” schrijft een van de ondervraagden. “Ik woon zelf in Duitsland en zie dat ook hier nadelen zijn. Ieder land heeft zo zijn eigen problemen. Niet idealiseren dus. Nederland is zo slecht nog niet,” valt een ander bij. “Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant van de heuvel…” Liefst 92 procent geeft Pieper gelijk dat hij het in Nederland voor gezien houdt en 98 procent benadrukt dat de overheid primair de plicht heeft om voor de veiligheid van zijn burgers te zorgen. De overheid heeft volgens 88 procent gefaald door de familie Pieper niet op de hoogte te stellen van de vrijlating van Paul T., hoewel dat wél was toegezegd. “En daar doet een simpel excuusbriefje van minister Albayrak niets aan af. Schande!” meent een lezer. Rond de 90 procent van alle deelnemers speelt dus serieus met de gedachte om te emigreren. De belangrijkste overweging daarbij is volgens 56 procent de islamisering van ons land. Een andere reden is de regelzucht van de overheid met 49 procent, gevolgd door hoge belastingen met 41 procent.

 

 

 

       

Ruimte

 

Op de vraag wat deze emigranten in spe denken aan te treffen in een nieuw land, antwoordt 48 procent meer ruimte in het algemeen, 36 procent hoopt op meer vrijheid en 34 procent denkt zich in ander land veiliger te voelen. Van de meest populaire emigratielanden staat Spanje met 11 procent bovenaan. Australië volgt met 9 procent en Canada en Frankrijk delen de derde plaats met ieder 8 procent. Het minst populair zijn de Oostbloklanden met nog geen 1 procent.

 

Een meerderheid van 54 tegen 42 procent zegt de daad bij het woord te voegen door concrete voorbereidingen te treffen voor een verhuizing naar het buitenland. Van deze grote groep heeft twee derde kinderen die meegaan. Liefst 89 procent denkt dat zijn kinderen een betere toekomst hebben in een ander land dan Nederland. Toch blijkt uit de cijfers dat als het puntje bij het paaltje komt veel Nederlanders in eigen land blijven. Vorig jaar emigreerden slechts 42.590 autochtone Nederlanders. Familie en/of vrienden zijn voor twee derde van de deelnemers de belangrijkste reden om toch maar te blijven. De sociale voorzieningen scoren met 13 procent een tweede plaats, op de voet gevolgd door onze zorgvoorzieningen met 12 procent. “Waar zou ik in mijn eentje naartoe moeten? Mijn kinderen en kleinkinderen zijn mijn alles,” besluit een oudere deelnemer.

 

       

 

Een bijdrage van Paul Quekel senior.

 

4 april 2008

 

Home

 

stats count