Bron: www.bndestem.nl

 

Kinkhoest is beslist

geen onschuldige ziekte

 

 

kinkhoest

 

Vorig jaar kregen in Nederland bijna 8000 mensen kinkhoest.

Deze ‘kinderziekte’ kan ook ouderen treffen, inenting biedt namelijk

geen enkele garantie dat de ziekte zich niet kan voordoen.

 

 

Vorig jaar kregen 8700 volwassenen en kinderen kinkhoest.

Het vaccin biedt geen afdoende bescherming meer.

 

“Huisartsen brengen hardnekkige hoest bij

ouderen niet altijd in verband met kinkhoest.”

 

 

Squash-speelster Natalie Grinham (30) uit Almere speelde vorige week eindelijk weer een groot internationaal toernooi in Maleisië. Zwaar onder haar gebruikelijke niveau strandde de nummer twee van de wereld al in de kwartfinales. De boosdoener: kinkhoest. Grinham werd in januari getroffen door de ziekte. “Ik had in eerste instantie gewoon een verkoudheid, die uitmondde in griep. Een week later kreeg ik ‘s nachts zware hoest aanvallen. Ik kon geen adem meer halen.” Echtgenoot Tommy googlede haar klachten en kwam al snel uit op kinkhoest. Bloedonderzoek twee weken later bevestigde dit vermoeden. De topsportster was twee maanden lang volledig uitgeschakeld.

 

 

 

natalie grinham

 

Natalie Grinham

 

 

Hoewel vrijwel iedereen via de DKTP-prik tegen kinkhoest wordt ingeënt, is de ziekte sinds het midden van de jaren negentig helemaal terug in de westerse wereld. Vorig jaar kregen in Nederland 8700 mensen te horen dat ze de bacteriële infectie onder de leden hadden. Kinkhoest klinkt misschien als een onschuldige kinderziekte, maar is dat zeker niet. De zeer besmettelijke ‘honderd dagen-hoest’ bezorgt de patiënt zware hoestbuien die gepaard gaan met slijmvorming en benauwdheid. Soms treedt bij zuigelingen hersenschade op. “Er zijn vierhonderd ziekenhuisopnames per jaar,” zegt sociaal-geneeskundige Wim Niessen van de GGD Groningen. “Jaarlijks sterft gemiddeld één zuigeling aan kinkhoest.” De toename in het afgelopen decennium is opmerkelijk. Door vaccinatie tegen kinkhoest, ingevoerd in de jaren vijftig, was de ziekte namelijk decennialang zo goed als verdwenen.

 

Tegenwoordig komt kinkhoest in alle leeftijdsgroepen voor, zelfs bij mensen die gevaccineerd zijn. Dat kinkhoest ook voorkomt bij zestigplussers is volgens immunologe Cécile van Els van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) opvallend. “Huisartsen brengen hardnekkige hoest bij ouderen niet altijd in verband met kinkhoest. Ze moeten hierop alert zijn.” Een antibioticumkuur kan de besmettelijke periode namelijk bekorten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap kon hier gisteren niet op reageren. Van de kinderziektes is kinkhoest een buitenbeentje, aldus Van Els. Andere kinderziekten blijven na vaccinatie uit. Van Els onderzoekt waarom de lichamelijke afweer tegen kinkhoest het ondanks een vaccin laat afweten en mensen ziek kunnen worden. Een van de oorzaken kan zijn dat het ‘lange termijngeheugen’ van het afweersysteem tegen kinkhoest niet goed werkt. Dat verklaart waarom mensen maar tien jaar tegen de ziekte zijn beschermd. Bij andere kinderziekten zijn de vaccins langer werkzaam. “Het vaccin tegen tetanus beschermt tientallen jaren,” vertelt Van Els.

 

De immunologe ziet momenteel een piek bij tieners. “Vierjarigen krijgen sinds 2001 een extra vaccinatie, waardoor peuters en kleuters nu minder vaak ziek worden en tieners juist wat vaker. Een andere verklaring voor de toename kan te maken hebben met de kinkhoestbacterie zelf. Het vaccin zou minder goed werken omdat het is gebaseerd op de bacterie zoals de ze er in de jaren vijftig uitzag. De bacil heeft zich inmiddels aangepast waardoor het afweersysteem mogelijk niet adequaat op de veranderingen reageert. Over andere oplossingen wordt nog gediscussieerd. In 2004 stelde het Nederlands Vaccin Instituut al een tijdelijke andere vaccinatiestrategie voor totdat er een beter vaccin is. Volgens het instituut is het zinvol om mensen die veel in contact komen met kwetsbare zuigelingen extra te vaccineren, zoals crèchepersoneel en jonge ouders. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit advies nog niet overgenomen. Een andere strategie is om iedereen elke vier jaar opnieuw te laten inenten. Dat werkt, maar is wel belastend, meent Van Els. Alle deskundigen benadrukken dat inenten belangrijk blijft. “De ziekte verloopt daardoor milder,” zegt Wim Niessen. “Vroeger hoestten kleine kinderen zich letterlijk dood.”

 

 

Meer over kinkhoest: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinkhoest

 

 

 

 

7 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN