“KLM hielp nazi’s vluchten”

 

 

nazi

 

Duitse gemeenschap onder de Argentijnse vlag in Bariloche, Argentinië

 

 

 

In een documentaire van BBC World komt een nieuwe getuige aan het woord, die eerdere beschuldigingen lijkt te bevestigen dat de KLM na WOII meewerkte aan de vlucht van prominente nazi's naar Argentinië. Dat schrijft het NCR Handelsblad.

 

 

Zwarte monniken

De getuige, die destijds als 17-jarige klerk werkzaam was bij de KLM, vertelde aan de BBC World Service dat hij in 1949 getuige was van een hevige twist tussen de toenmalige topman van de KLM, Albert Plesman en de befaamde piloot en schrijver Adriaan Viruly. Viruly protesteerde volgens de getuige bitter omdat van hem werd geëist dat hij ''zwarte monniken'' naar Argentinië moest vliegen. Uit de rest van het gesprek bleek dat het hierbij om nazi-oorlogsmisdadigers ging, aldus de Nederlandse getuige.

 

 

Ruïneren

Omdat Viruly kennelijk overwoog de kwestie aan de grote klok te hangen, waarschuwde Plesman de piloot volgens de getuige met de woorden:

''Als jij mijn KLM durft te ruïneren, zal ik stappen ondernemen''

 

 

Geen druk

Elf jaar geleden doken al eens beschuldigingen op - toen uit de VS - dat de Nederlandse overheid er weet van had dat de haar nationale luchtvaartmaatschappij KLM kort na de oorlog Duitse nazi's naar Argentinië vloog, die in Zwitserland waren ondergedoken. Uit Amerikaanse archiefstukken bleek dat De Nederlandse regering destijds niet bereid was de KLM onder druk te zetten om de passagierslijsten bekend te maken.

 

De KLM wil niet inhoudelijk reageren op de BBC-documentaire, omdat er een intern onderzoek loopt naar aanleiding van een reportage van de actualiteitenrubriek Netwerk vorig jaar.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

1 februari 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN