Bron: www.bndestem.nl

 

Wie stopte de Klundertse muntenschat in de grond?

 

 

“Een jongensdroom die uitkomt,” zo noemt Leen van Drimmelen uit Klundert

in 1991 de vondst van een muntenschat in zijn tuin aan de Voorstraat.

 

 

 

IMG_1202

 

Voorstraat – Klundert

(Foto: Kees Wittenbols – 8 augustus 2016)

 

 

Op de foto in Brabants Nieuwsblad van 22 juni houdt hij hurkend de emmer met munten vast. Naast hem knielt Cees de Bont. Hij is de bouwvakker die de schat eerder die week had gevonden, zonder te weten dat de vondst nog heel wat tongen zou losmaken. Want wie was de oorspronkelijke eigenaar van de zilveren, bronzen en koperen munten?

 

Heel wat lezers reageerden op de af te stoffen foto. Zo wist Fred Mouwen uit Zevenbergschen Hoek haarfijn uit te leggen dat het inderdaad Cees de Bont uit Fijnaart is, die de schat had opgegraven. “Hij is nu met pensioen, maar ik ben hem opgevolgd bij aannemer Ruijsenaars, bij wie hij destijds werkte.” Monique van Leest reageert via internet met een eensluidend verhaal. Cees Schoone uit Klundert belt op. Hij woont nog altijd tegenover de toenmalige optiek van Van Drimmelen. Schoone woonde daar ook al op het einde van de Tweede Wereldoorlog. “De familie Strootman-Weeland had er destijds een manufactuurwinkel met een tuin, die jaren later door Leen van Drimmelen is gekocht. Jan Strootman had in de tuin een schuilkelder laten bouwen, precies op de plek waar de munten werden gevonden. In 1944 viel er een geallieerde bom op de kelder. Het was vreselijk: vader, moeder, de drie kinderen en dienstbode Jo de Waal waren op slag dood.” Rien Strootman uit Klundert twijfelt er niet aan dat het zo is gegaan. Zijn inmiddels overleden vader Roel vertelde hem dat Jan Strootman zilveren en bronzen munten, die de Duitsers opeisten, destijds in rolletjes had opgebonden en in een metalen kistje in de tuin had begraven. “Precies zoals de heer De Bont ze heeft gevonden.” Rien zegt dat hij zijn vader heeft aangespoord om de muntenschat te claimen. “Maar die had geen zin in alle ophef. Maar het zit mij nog altijd dwars.” Wel vroeg en kreeg Rien van de Witte Leen, zoals Klundertenaren de inmiddels verhuisde Van Drimmelen kennen, een paar muntjes. “Voor mij hebben ze emotionele waarde.”

 

Vinder Cees de Bont en grondeigenaar Van Drimmelen hebben de schat destijds gedeeld, zoals de wet voorschrijft bij het uitblijven van een bewezen, oorspronkelijke eigenaar. De Bont, die naar zijn zeggen nooit contact met de familie Strootman heeft gehad, heeft de meeste van zijn munten inmiddels verkocht. Hoeveel dat heeft opgeleverd, zegt hij liever niet, maar een enorm bedrag was het niet. Destijds werd geschat dat de munten een verzamelwaarde hadden van enkele duizenden guldens. Leen van Drimmelen was niet bereikbaar voor een toelichting.

 

 

Zie ook: Klundert in beeld

 

 

 

8 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN