logo (7)

 

Knuddige “tyfushonden”

 

 

shell

 

 

Dat zal me een schok geven bij Shell Nederland Chemie BV.

De multinational met een jaaromzet van 339 miljard euro moet

voor een verzwegen uitstoot van etheenoxide boeten.

 

 

Het Openbaar Ministerie durfde het aan om de grote Shell een veelpleger en een draaideurcrimineel te noemen. De Koninklijke Shell wordt amateuristisch geklungel, nonchalance en desinteresse verweten. Dat zal die gifzaaiende ‘schelpboeren’ leren. En dan komt het vonnis voor de chemiereus met een strafblad van zes A-viertjes: 35.000 euro. Ai, ai. De winst van Shell was dit jaar 6,7 miljard euro. Dat is 212 euro per seconde. Die 35 mille zijn dus in nog geen drie minuten terugverdiend. Voor dat bedrag zijn alle jachten in de haven van Dintelmond al lang en breed hersteld van het metaalslijpsel. Toegegeven, een heel nieuw jacht is ietsjes duurder. Het was trouwens geen metaalslijpsel, dat daar in de lucht dwarrelde. Nee, volgens de havenmeester lagen de boten precies onder een roestwolk. Zo hebben we op één krantenpagina een gifwolk van 5,3 ton etheenoxide en een niet in omvang berekende roestwolk. Stef Clement kon zijn Olympische tijdrit afgelopen woensdag in schonere lucht afwerken dan op zijn vaste trainingsrondje om industrieterrein Moerdijk.

 

Een Nederlandse milieudeskundige beweerde kort voor de Spelen dat de lucht boven Peking net zo vuil is als boven Nederland in de jaren tachtig. Dan denk ik: Moerdijk leeft nog in de jaren tachtig. De Chinese lucht zou nog veel te veel ozon bevatten. Dat is niet direct dodelijk, maar kan wel de hersens aantasten. Daar ga je weer rare dingen van zeggen. “Vuile tyfushond” bijvoorbeeld. Twee wedstrijden staat de Zevenbergse arbiter Jack van Hulten aan de kant. Dan kun je altijd nog voor grensrechter spelen. De FC Knuddetekenaar Toon van Driel was trouwens wel blij met het opstootje tussen Van Hulten en Ibrahim Afellay, maar hij tekent dan ook graag honden. Dus ook knuddige tyfushonden, hoe die er ook uit mogen zien.

 

Een jaar eerder waren in de voetballerij de rollen omgekeerd. Wesley Sneijder maakte een andere scheidsrechter uit voor “blinde tyfushond.” Gevraagd naar zijn reactie, zei Jack van Hulten toen dat hij bij zo’n tirade geen geel, geen rood, maar paars zou willen trekken: vijf wedstrijden schorsen. Uiteraard kunnen wij het ons niet voorstellen dat de zachtaardige Zevenbergenaar meer dan “naar typetje” heeft geroepen. Kijk, “hou je mond” kan ik nog voorstellen, of: “de bal is rond,” dat rijmt tenminste. Maar bij typetje en tyfushond komen alleen de eerste twee letters overeen. Het zal wel altijd een mysterie blijven: het bewijsmateriaal bevat slechts beelden van Jacks brede rug. En een ‘scheids’ heeft wel ogen in zijn rug nodig, maar geen mond.

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

16 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN