Koopje van glasnegatieven

blijkt 200 miljoen waard

 

 

negatief-1

 

Norsigian showt één van Adams’ foto’s.

 

 

Rick Norsigian kocht tien jaar geleden op een garageverkoop in Californië glasnegatieven van foto’s voor, destijds, 45 dollar (35 euro). Nu blijkt dat het om werk van de legendarische fotograaf Ansel Adams gaat. De negatieven zijn minstens 200 miljoen dollar waard, of 155 miljoen euro.

 

 

 

negatief-2

 

Fotograaf Ansel Adams

 

 

Norsigian is schilder en verzamelaar. Hij schafte zich de 65 glasnegatieven in 2000 aan in Fresno, in Californië, tijdens een garageverkoop. De man van wie hij de negatieven kocht, zei dat hij ze zelf in een opslagplaats in Los Angeles in de jaren ‘40 had verkregen.

 

Experts unaniem

Jarenlang zocht Norsigian naar het bewijs dat de foto-negatieven van Adams zijn. En dat lukte. Alle aangezochte experts - zowel in de fotografie als in schriftkunde en zelfs in de meteorologie - waren unaniem: dit is wel degelijk werk van Ansel Adams. “Toen ik hoorde dat ze 200 miljoen waard zijn, werd ik toch even slapjes. Ik had nooit gedacht dat ik deze lange reis tot een goed einde zou brengen. Dit toont aan dat een simpele bouwvakker-schilder het bij het rechte eind kan hebben,” zei Norsigian op een persconferentie.

 

 

 

negatief-5

 

 

Kleinzoon sceptisch

Toch zijn er nog altijd sceptici. Onder hen ook Adams’ eigen kleinzoon. “Je kunt niet met zekerheid zeggen of ze nu wél of niet van mijn grootvader zijn,” verklaarde Matthew Adams. “Ik vind het dan ook onverantwoord te claimen dat ze zeker van hem zijn, zonder meer bewijs.” Ansel Adams overleed in 1984. Hij zou heel wat van zijn negatieven verloren hebben in 1937 toen er brand uitbrak in zijn donkere kamer. 5.000 negatieven gingen in de vlammen op, ongeveer één derde van zijn portfolio. Vele negatieven werden nooit tot foto’s ontwikkeld. Adams werd wereldberoemd met zijn natuurfoto’s van - vooral - het Yosemite National Park.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams

 

 

 

 

28 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN