Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7904645/Kort-geding-over-landgoed.ece

 

Kort geding over landgoed in Schijf

 

Door: Jan van Zuilen

 

 

 

Hoeksestraat – Schijf

Het landgoed is rechts van deze weg.

Het landgoed en landhuis – en zelfs een kapel – zijn helaas niet toegankelijk voor publiek

(Foto: Kees Wittenbols – 30 maart 2009)

 

 

SCHIJF - De Braziliaanse tak van de familie Carlier heeft ruzie met de koper van het familielandgoed in Schijf, de steenrijke Rotterdamse zakenman Cees de Bruin. Het conflict gaat over de vraag of een deel van het landgoed, in de volksmond bekend als de Snijder, nu wel of niet landbouwgrond is. Het gaat om ongeveer 25 hectare.

 

Rentmeester Peter Overwater, die de familie De Bruin vertegenwoordigt, zegt dat De Bruin het landgoed gekocht heeft in de veronderstelling dat de Snijder landbouwgrond is. “Pas later is ons duidelijk geworden dat de Snijder volgens het bestemmingsplan van de gemeente Rucphen natuurgebied is. Dat betekent dat de familie De Bruin een veel te hoge prijs heeft betaald. Landbouwgrond is 6 euro per vierkante meter waard, natuurgebied slecht 1 euro.” Op een totaal van 25 hectare gaat het dan om een bedrag van 1,25 miljoen euro. De Braziliaanse tak van de familie Carlier weigert echter iets van de prijs af te doen. Het conflict is inmiddels zo hoog opgelopen dat de kopende en verkopende partijen vanmiddag in kort geding tegenover elkaar staan op de rechtbank in Breda. De Brazilianen geven op hun beurt de gemeente Rucphen de schuld. Die heeft volgens hen eenzijdig de bestemming van landbouwgrond in natuurgebied veranderd. De Brazilianen hebben zelfs gedreigd de schade op de gemeente te verhalen als ze inderdaad in prijs moeten zakken.

 

Wethouder Martien de Bruijn geeft de Brazilianen echter geen schijn van kans met hun schadeclaim. “In het bestemmingsplan staat heel duidelijk dat dit sinds 1998 natuurgebied is. Dat is gebeurd met instemming van de gezusters Carlier. Dat hadden de erfgenamen kunnen weten, dan moeten ze niet de verantwoordelijkheid op de gemeente afschuiven.”

 

 

Lees ook:

 

Nieuwe eigenaar bossen bij Schijf (31-08-2010)

 

 

Zie ook:

 

Schijf in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

www.upvideo.nl

www.divx.nl

www.VideoSnacks.nl

www.ThinkSpace.nl

 

 

Reageren?: www.webscene.nl (blogs)

 

4 januari 2011

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 1:

 

5 januari 2011

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7910537/Natuurmonumenten-in-wachtkamer.ece

 

Natuurmonumenten in wachtkamer

 

Door: Jan van Zuilen.

 

 

SCHIJF - De verkoop van het landgoed Schijf door de Braziliaanse tak van de familie Carlier aan de vermogende Rotterdamse zakenman Cees de Bruin is nog geen gelopen race. Vandaag moet volgens de koopakte het landgoed worden overgedragen, maar of dat doorgaat zal mede afhangen van de uitspraak in het kort geding dat de koper tegen de verkoper heeft aangespannen en dat gisteren diende voor de Bredase rechtbank.

 

Mocht de verkoop onverhoopt niet doorgaan dan zit er al een andere kandidaat-koper in de wachtkamer, te weten de vereniging Natuurmonumenten. Deze club maakte er meteen na het overlijden van de laatste juffrouw Carlier in oktober 2007 al geen geheim van dat ze het landgoed graag aan haar bezittingen in West-Brabant toe wil voegen. De vertegenwoordiger van de Braziliaanse tak van de familie Carlier, de Larense notaris Martijn le Coultre, maakte gisteren tijdens de behandeling van het kort geding door de rechtbank bekend dat er zelfs al een principe-overeenkomst met Natuurmonumenten was bereikt. Natuurmonumenten had het landgoed voor 6,5 miljoen willen kopen, maar moest afhaken omdat ze de financiering niet rond kon krijgen. Daarop gingen de Brazilianen met De Bruin in zee, ondanks dat die maar 5,5 miljoen wilde betalen. “Het feit dat De Bruin het landgoed in stand wil houden in de geest zoals Hector Carlier het bedoeld had, plus het feit dat hij in tegenstelling tot Natuurmonumenten, het geld ervoor wel in zijn achterzak had, heeft de neven en nichten doen besluiten genoegen te nemen met een lagere prijs,” aldus Le Coultre.

 

Maar De Bruin krabbelt terug. In plaats van 5,5 miljoen wil hij nog maar ruim vier miljoen betalen. Dit dan omdat hem ten onrechte zou zijn voorgespiegeld dat hij behalve een landhuis en bos ook nog ongeveer 25 hectare landbouwgrond zou kopen. Het gaat dan in het bijzonder om de grond in een gebied dat in de volksmond bekend staat als de Snijder. “Ik voel me behoorlijk in het ootje genomen en daar ben ik heel boos over,” zei dochter Frederique de Bruin die het onroerend goed van de familie beheert, nadat de advocaten van beide partijen al uitvoerig de degens hadden gekruist over de vraag of de koper nu wel of niet goed geïnformeerd was door de verkoper. Le Coultre was aan het eind van de zitting erg duidelijk. “De uiteindelijke overeenstemming hebben Cees en ik bereikt op een bijeenkomst onder vier ogen in mijn kantoor. Daar is alles besproken. Zonder zelfs maar te knipperen met zijn ogen zei hij dat het goed was.”

 

De rechtbank doet vanmorgen om elf uur al uitspraak. Dit om partijen de kans te geven de koopakte toch nog te laten passeren. De inzet van het kort geding is de eis van de familie De Bruin dat de verkoper ermee akkoord gaat dat een deel van de koopsom, 1.450.000 euro, nu nog niet betaald wordt in afwachting van een uitspraak van de rechtbank in een zogenoemde bodemprocedure. Dat is het bedrag dat De Bruin minder zou hebben willen betalen als hij geweten had van de problemen over de bestemming van de landbouwgronden. Als hij in het gelijk wordt gesteld kan hij dat geld in zijn zak houden, als hij geen gelijk krijgt betaalt hij het verschil alsnog bij. Andersom wil De Bruin niet. “We zijn bang dat het geld dan weg is,” aldus een van zijn advocaten. Dat die vrees niet helemaal ongegrond is werd even later door Le Coultre min of meer bevestigd toen hij zei dat de familie “zit te wachten op hun geld. De meesten hebben er al een bestemming voor.” Overigens is het niet de bedoeling van De Bruin om landbouwgrond weer als zodanig te verpachten. Hij wil er natuur van maken, conform het bestemmingsplan van de gemeente Rucphen, maar er daar dan wel subsidie voor vangen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 2:

 

7 januari 2011

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7917141/Verkoop-landgoed-gaat-toch-door.ece

 

Verkoop landgoed gaat toch door

 

Door: Jan van Zuilen.

 

 

SCHIJF - De verkoop van het landgoed Schijf door de Braziliaanse tak van de familie Carlier aan de Rotterdamse zakenman Cees de Bruin is gisteren toch gewoon doorgegaan. Dit nadat de Bredase rechtbank De Bruin in het ongelijk had gesteld in een kort geding dat hij had aangespannen tegen de verkopende partij. Met dat kort geding had De Bruin willen bereiken dat de Brazilianen de prijs zouden verlagen. Uiteindelijk heeft hij echter toch het volle pond betaald, te weten 5,5 miljoen euro. Dat is een miljoen minder dan Natuurmonumenten vorig jaar voor het landgoed had geboden. Alleen kreeg deze organisatie de financiering niet rond, reden voor de Brazilianen om vervolgens zaken te doen met De Bruin.

 

De reden dat de Rotterdammer geprobeerd heeft via een kort geding de prijs van het landgoed omlaag te krijgen, had te maken met de vraag of een deel van het landgoed gebruikt mag worden als landbouwgrond. De Bruin beweerde dat hij daarover verkeerd was geïnformeerd door de verkopende partij, maar juist op dit punt heeft hij ongelijk gekregen van de rechtbank. Die meent dat De Bruin wel degelijk op de hoogte had kunnen zijn van het gedoe over de bestemming van de gronden in met name het gebied de Snijder. Dat De Bruin zijn zin niet heeft gekregen, laat onverlet dat dit punt boven de markt blijft zweven. Dat vindt ook notaris Martijn le Coultre die optreedt als vertegenwoordiger van de Braziliaanse tak van de Carliers. “Ik kan nu ook wel zeggen dat ik best begrijp waarom De Bruin hier zo’n punt van maakt. Alleen moet hij dan niet bij ons zijn, maar bij de gemeente Rucphen. Als ik De Bruin was zou ik het er ook niet bij laten zitten. Ik raad hem aan om net als wij op dit punt de confrontatie met de gemeente gewoon aan te gaan. Laat hem maar net als wij de landbouwgrond verpachten aan boeren en laat de gemeente dan maar aantonen dat dit niet mag.”

 

Le Coultre had zelf ook al de gemeente met een schadeclaim gedreigd als het punt van de bestemming van de landbouwgrond niet tot een bevredigende oplossing zou komen. Los van de vraag of een deel van het landgoed - volgens De Bruin gaat het om zo’n 25 hectare - nu wel of niet landbouwgrond is, was het toch al niet zijn bedoeling om er te gaan boeren. De Bruin heeft al eerder gezegd dat hij van de landbouwgrond natuurgebied wil maken, maar hij wil daar dan wel zogenoemde omvormingssubsidie voor krijgen. En die krijgt hij alleen als de gemeente erkent dat de grond nu nog de bestemming landbouwgrond heeft.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home