Bron: BN-DeStem

 

Alles beter dan

een kotsende puber in de zaak

 

 

glas bier

 

 

ROOSENDAAL - Ze zijn niet altijd de makkelijksten,

thuis niet en in het café al helemaal niet:

 

Pubers.

 

Menig kroegbaas ziet de opgewonden standjes liever gaan dan komen.

 

 

Want, zo verzuchten kasteleins, ze drinken zich thuis in, verteren niet veel, maken rommel, vertonen vervelend groepsgedrag, zijn moeilijk aan te sturen en jagen oudere, goed betalende klanten uit de zaak. De oplossing is even simpel als doeltreffend. Steeds meer cafés en discotheken in West-Brabant weren jeugdigen door een minimum toegangsleeftijd in te stellen van achttien of zelfs 21 jaar. Recessie of geen recessie: alles beter dan een kotsende puber in je zaak, lijkt de redenering. Waarmee een leeftijdscategorie buiten de horecaboot dreigt te vallen. Onder meer in Roosendaal leidde de problematiek onlangs tot opmerkelijke protesten. Eigenaar Patrick Oosterbos van Chagall kreeg felle reacties van ouders toen hij, samen met collega's in de binnenstad, de leeftijdsgrens voor zijn grandcafé optrok van zestien naar achttien jaar. “Ik had binnen de kortste keren een paar moeders in mijn nek: waarom wij hun kinderen niet meer binnenlieten en waar hun zonen en dochters dan heen moesten op zaterdagavond?” Jongerenwerker Leonie Erenstein bevestigt dat het gewijzigde deurbeleid het gesprek van de dag was onder de Roosendaalse jongeren. “Ze snappen het niet en voelen zich buitengesloten.” Oosterbos werd er zo vaak op aangesproken dat hij ten lange leste heeft besloten de leeftijdsgrens in zijn zaak weer terug te draaien.

 

The Next in Zevenbergen is een bruine kroeg voor achttien jaar en ouder. De belangrijkste reden voor mede-eigenaar Frank Batenburg om jonger publiek buiten te houden vormt de Drank- en Horecawet. Die bepaalt dat aan jongeren tussen zestien en achttien alleen zwak-alcoholische dranken zoals pils en wijn mogen worden geschonken. “Als je iedereen binnenlaat, moet je de leeftijd dus aan de bar controleren. Dat is heel lastig voor het personeel. Daarom leg ik de controle aan de deur. Kan ik gelijk lastige hangjeugd buiten houden.” Peter Valkestijn van restaurant-cafés De Burgemeester (21 jaar) en De Butler (18 jaar) in Etten-Leur windt er geen doekjes om. “Zakelijk heb ik niet veel met de jeugd. Ik heb zelf een zoon van zeventien, maar die mag op zaterdagavond alleen binnen als glazenspoeler.” Portiers zien er bij Valkestijn in het weekeinde streng op toe dat geen jongeren zijn zaken binnen glippen. Die controle is nog niet zo simpel, weet ook John Pertijs van de Etten-Leurse discotheek Zalinaz. Jongeren vervalsen id-kaarten of lenen ze van oudere familieleden om toch binnen te komen. Pertijs hanteert een divers leeftijdsregime om te voorkomen dat verschillende publieken zich mengen. “Elke laatste vrijdag van de maand houdt hij teenage club voor twaalf- tot zestienjarigen met alleen fris. De gewone clubavonden zijn vanaf achttien jaar en op dance classics met muziek uit de jaren tachtig en negentig zijn bezoekers van 21 jaar en ouder welkom.

 

Discotheek La Vie en Rose in Roosendaal gebruikt eveneens thema's en muziek om publiek te selecteren. Eigenaar Kees van Overveld is een van de weinigen die de drukke zaterdagavond in principe open houdt ‘voor zestien jaar en ouder.’ “Die jongelui moeten toch ergens heen,” oordeelt hij. Van Overveld gruwt van de alternatieven: “Nog meer thuis indrinken of erger nog, net als in het oosten en noorden van het land, illegale schuur- en keetfeesten. Dan ben je toezicht en controle helemaal kwijt.” Ook Pertijs beschouwt het thuis of bij vrienden indrinken als een van de grootste problemen: “Het gebeurt op steeds jongere leeftijd. Regelmatig leveren we bezoekers van de teenage club over aan de politie omdat ze naar alcohol ruiken.” Biergigant Heineken waarschuwde ouders afgelopen week in een landelijk advertentiecampagne tegen de gevaren van (extreem) alcoholgebruik door jongeren onder de zestien, bijvoorbeeld tijdens de populaire happy hours, waarop voor half geld stevig kan worden gedronken. Op bingedrinkende tieners zit ook Nicky Luksemburg van het Jongeren Platform in Etten-Leur niet te wachten. Maar in de meeste disco's zullen de kids zich naar zijn overtuiging niet zo gemakkelijk ondersteboven drinken. Een nog groter probleem dan leeftijdsdiscriminatie vormen volgens hem de hoge prijzen. “Vijftien euro entree is normaal. Op die manier selecteert het publiek zich vanzelf.”

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Weren van jongeren is geen discriminatie

 

Het is een misverstand te denken dat horecabedrijven de wet overtreden en discrimineren als ze bijvoorbeeld jongeren onder de achttien jaar uit hun zaak weren. Anders dan menigeen denkt, hebben de bedrijven wettelijk de mogelijkheid om klanten te selecteren op leeftijd. “Een café of discotheek is geen openbare gelegenheid die zonder meer voor iedereen toegankelijk is, maar een publieke ruimte waar de ondernemer eigen baas is. En die ondernemer mag zijn publiek kiezen,” legt woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijk Horeca Nederland uit. Prinssen wijst erop dat een kroegbaas onder meer verantwoordelijk is voor de veiligheid in zijn etablissement. “Als je bijvoorbeeld botsingen tussen twee leeftijdsgroepen verwacht, kun je via de huisregels een van die groepen weren. Als je problemen aan de bar verwacht omdat zestienjarigen toch per se sterke drank willen, kun je ze ook beter niet toelaten.” Horeca Nederland juicht het instellen van een leeftijdsgrens als preventiemiddel toe. Wel waarschuwt de organisatie haar leden erop toe te zien dat lokaal bepaalde groepen, zoals zestien- tot achttienjarigen niet worden buitengesloten. “Probeer ook voor hen iets te creëren. Want we vinden illegale schuurfeesten ook helemaal niets.”

 

 

20 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count