Kwart van de jongeren wil weg

 

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

 

 

 

Nederlandse jongeren willen emigreren omdat ze niet tevreden zijn met het leven hier. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek onder jongeren tussen de 6 en 29 jaar. Een andere opvallende conclusie: kinderen en jongeren maken steeds minder gebruik van internet.

 

Maar liefst een kwart van de ondervraagde jongeren wil weg uit Nederland, op korte dan wel lange termijn. Reden: ze ergeren zich aan de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan. Er is 'weinig respect voor elkaar' en 'weinig tolerantie'. Ook vinden ze het te onveilig op straat en is Nederland gewoonweg te druk, iets wat tot uitdrukking komt in het fileleed.

 

Hang naar avontuur is een tweede reden om te vertrekken. Jongeren willen de wereld zien en ook in het buitenland werken.

 

Onderzoeker Paul Sikkema: "De redenen waarom jongeren willen emigreren zijn eigenlijk dezelfde als die van volwassenen. Het is vooral een signaal van onvrede. Het is een beeld dat we sinds 2002 zien: er zijn veel problemen met integratie en samenleven. Jongeren denken overigens wel dat het weer goed komt en zijn dus positief gestemd."

 

 

Minder op internet:

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren minder gebruik maken van internet. In 2005 surfde nog 28 procent van de kinderen dagelijks op internet, nu is dat 18 procent. Dat ligt volgens de onderzoekers vooral aan de ouders die bewuster met de computer omgaan en aan alle publiciteit rond de veiligheid van internetgebruik bij kinderen.

 

Ook jongeren zijn minder op het internet te vinden. Mogelijk omdat ze minder met elkaar chatten. In 2005 was chatten nog heel populair maar nu is volgens de onderzoekers 'het nieuwtje' er vanaf.

 

Sikkema denkt dat internet wel een belangrijk medium blijft voor jongeren. "Als er weer nieuwe applicaties komen die voor deze doelgroep interessant zijn, zal het internetgebruik ook wel weer stijgen."

 

De beste site is de zoekmachine Google, vindt het merendeel van de ondervraagden. Op de tweede plaats komt de internet-encyclopedie Wikipedia en pas op de derde plaats een site die zich meer op jongeren richt: YouTube.

 

 

Angst voor klimaatsverandering:

 

Jongeren maken zich ook veel zorgen over het klimaat. 83 Procent wil dat er snel maatregelen worden genomen tegen klimaatsverandering, en vrijwel een zelfde percentage vindt dat het kabinet te weinig doet voor het klimaat. Overigens blijkt ook dat veel jongeren niet precies weten welke maatregelen de regering nu neemt.

 

De helft wil massaal overschakelen op schone energie en een kwart wil dat we minder in de auto of het vliegtuig stappen. De ondervraagden zijn bang dat door de klimaatsverandering Nederland onder water loopt en ook dat de winters verdwijnen en de zomers heel warm worden.

 

 

Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

25 september 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN