logo (4)

 

Kwart van agenten niet fit

 

 

politie-1

 

Bijna één op de vier politieagenten heeft een slechte conditie.

 

Ze zijn niet in staat om een strenge conditietest te

halen die is gebaseerd op het dagelijkse politiewerk.

 

Vanaf 1 januari 2009 is deze toets verplicht voor alle agenten ‘op straat.’

 

 

Tien korpsen hebben vorig jaar meegedaan aan een proef met de conditietest. Zo'n tienduizend agenten legden vrijwillig het parcours af en 23 procent haalde de test niet binnen de gestelde tijd. Vooral oudere agenten bleken niet fit genoeg.

 

Het percentage afvallers valt hoger uit als alle agenten straks de conditietest moeten doen, verwachten experts. Tijdens de proefperiode deden alleen vrijwilligers mee die over het algemeen goed getraind waren. De vakbond NPB schat dat ruim 15.000 van de in totaal 39.000 agenten ‘op straat’ de toets niet zullen halen. Pas vanaf 2012 kunnen agenten overigens van straat worden gehaald als ze niet slagen.

 

De vakbonden eisen dat de politietop en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) meer geld uittrekken voor sporttraining van agenten. Ze dreigen de introductie van de nieuwe fitheidstoets te dwarsbomen als de Raad van Hoofdcommissarissen en de bewindsvrouw niet op hun eisen ingaan.

 

De Raad van Hoofdcommissarissen laat in een reactie weten dat agenten mogelijk meer tijd krijgen om het parcours af te leggen. Bovendien overweegt de politietop oudere politiemensen meer tijd te gunnen dan hun jongere collega's.

 

Ter Horst zegt met de bonden te willen overleggen.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

15 april 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN