“Land teruggeven aan het water, hoe durven ze”

 

Door: Paul Begijn en Jan van Vliet.

 

 

 

 

DRIMMELEN - Het is zomervakantie en dat betekent dat Drimmelen weer volloopt met toeristen en dagjesmensen.

 

 

Voornamelijk mensen die vanuit Drimmelen meegaan op excursie naar de Biesbosch, maar ook fietsers die het liefelijke dorpje aandoen en even een pitstop maken op het pleintje aan de Biesboschweg met uitzicht op de jachthaven.

 

Ook de zomertoer van BN/DeStem strijkt vandaag neer op het pleintje waar het goed toeven is in de zon en een temperatuur van ruim twintig graden. Toeristen uit heel Nederland en zelfs daarbuiten weten Drimmelen op een zonnige zomerdag uitstekend te vinden. Zo ook Hugo van Bergen en Claudia Dohm uit Den Haag, die voor de verjaardag van Hugo speciaal een dagje richting die Biesbosch zijn getrokken. Na een overnachting in een herberg aan de rand van de Biesbosch tegen Dordrecht aan, hebben ze besloten om vandaag een bootexcursie te maken door het natuurgebied. “We zijn natuurliefhebbers en de Biesbosch vinden we bijzonder mooi. Natte natuur heeft onze voorkeur en die vind je genoeg in de Biesbosch. We hopen vandaag daarom ook een aantal zeldzame watervogels te spotten. En het zou helemaal mooi meegenomen zijn als we oog in oog kwamen te staan met een bever of een ijsvogel,” vertelt Van Bergen.

 

Hoewel vogelspotters en liefhebbers van natte natuur uit heel Europa naar de Biesbosch komen om daar het moerasachtige gebied te bezichtigen, is niet iedereen even blij met de ontwikkeling van het Biesboschgebied. “Eeuwig zonde,” roepen Bert Flipsen en Piet van Dragt uit Made in koor. Samen zijn ze deze middag richting Drimmelen gefietst, een tochtje van acht kilometer, waar ze zijn neergestreken op een bankje. “Maar dit is niet het bankje waar we altijd zitten hoor. Meestal zitten we bij de opstapplaats van de boten, maar daar is het vandaag veel te druk.” Het tweetal is bijna dagelijks te vinden in de omgeving van de haven van Drimmelen. “Fietsen is een mooi tijdverdrijf voor ons. En nog gezond ook,” zegt Piet van Dragt. Hij heeft voor zijn pensioen ruim zeven jaar in de Biesbosch gewerkt in de landbouw. “Maar van die mooie landerijen is bijna niks meer over. Al die mooie polders worden teruggegeven aan het water. Een doodzonde.” Van Dragt denkt nog vaak aan de tijd terug toen alles nog bij het oude was. “Voor de afsluiting van het Haringvliet was er nog eb en vloed in het natuurgebied. Dat was een prachtig verschijnsel. En dan de boeren die er tot in de late uurtjes bezig waren om hun gewassen op tijd van het land te krijgen.” Op zonnige dagen genieten de heren zichbaar van het toerisme in Drimmelen. “Maar dat duurt niet langer dan zes weken. Daarna kun je een geweer meenemen en rustig in het rond gaan schieten. Wedden dat je toch niemand raakt,” grapt Flipsen.

 

 

 

Rondvaartboot – Drimmelen

(Foto: Kees Wittenbols – maart 2007)

 

 

Ook Kees Schuller, die zich met zijn respectabele leeftijd van 82 jaar ongetwijfeld een van de langst in Drimmelen wonende mensen mag noemen, heeft zo zijn mening over de ontpoldering van de Biesbosch. “Land teruggeven aan het water, hoe durven ze. Landbouwgrond is een luxe, die moet je niet weggooien. In veel derde wereldlanden schreeuwen ze om voedsel en wij hebben de grond om extra producten te verbouwen, maar geven het liever terug aan het water. Daar kan ik weinig begrip voor opbrengen.” Schuller heeft verschillende beroepen uitgeoefend in zijn leven. Zo zat hij bij de marine, hielp hij in de grienden bij het snijden van wilgentakken en was hij postbode in Drimmelen en de Biesbosch. “Ik heb jaren lang de post per boot bezorgd bij de bewoners van de Biesbosch. De Amaliahoeve en de Victoriahoeve zijn voor mij geen onbekend terrein.” Schuller heeft in zijn leven veel zien veranderen in Drimmelen. Vooral het beeld van de aankomende en vertrekkende vrachtscheepjes met ladingen riet, suikerbieten en hout staan hem nog vers in het geheugen. “Ik heb zelf ook jaren meegevaren als schippersknecht. Ik ben er mee opgegroeid. Vaak moet ik nog terugdenken aan die tijd, tegenwoordig zie je enkel nog grote jachten en zeilboten liggen.” De uitbreiding van de huidige jachthaven vindt hij onnodig. “Ook daar is kostbare landbouwgrond voor opgeofferd,” zegt hij, terwijl hij de verslaggever erop wijst dat op het plein waar we nu zitten vroeger koeien hebben gelopen.

 

“Maar ik blijf Drimmelen trouw, zoals ik dat al mijn hele leven ben.” “We hebben de boot gemist om te wandelen in de Biesbosch,” laat de familie Alebeek weten op het terras van Vistaria Rijk. Vader Harrie en moeder Willia met hun zoons Merlijn (15) en Jurian (10) uit Den Dungen gaan ‘daagjes’ uit tijdens hun vakantie.

 

[email protected]

 

Zie ook: Drimmelen in beeld

 

 

Dit artikel kunt u ook lezen op de website: www.webscene.nl (blogs)

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

6 augustus 2008

 

Home

 

(auteur: Breda-en-alles-daaromheen)