Bron: www.bndestem.nl

 

Leer een kind omgaan met geld

 

 

 

euro

 

 

BREDA - De hoofdregel is simpel: kinderen onder de 18 jaar kunnen geen overeenkomsten aangaan zonder toestemming van de ouders. Doen ze dat toch, dan kunnen de ouders de aankoop terugdraaien. Koopt je 12-jarige dochter een televisie via internet, dan kun je dat ongedaan maken. Schrijf een aangetekende brief aan de aanbieder en zet daarin om welke aankoop het gaat en wanneer die is gedaan. Vermeldt dat je kind minderjarig is en geen toestemming had de aankoop te doen en dat je daarom de overeenkomst vernietigt. Is de aankoop betaald, dan kun je het geld terugkrijgen. Meerderjarige kinderen mogen wel overeenkomsten aangaan en zijn dan ook volledig aansprakelijk voor hun aankopen en eventuele schulden.

 

In praktijk is het nogal lastig vol te houden dat een minderjarige geen aankopen mag doen. Weinig tieners hebben zin aan de hand van moeder een pakje kauwgom te kopen. Daarom mogen kinderen wel aankopen doen die bij hun leeftijd passen, zoals een tijdschrift, cd of bioscoopkaartje. Hoe ouder het kind is, hoe normaler het is dat hij duurdere spullen koopt. Deze aankopen kunnen niet door ouders worden teruggedraaid. Kan een kind onder de 18 jaar ook schulden maken? “Een minderjarige kan geen geregistreerde schuld aangaan,” stelt woordvoerder Annemarie Koop van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zo mag een minderjarige geen lening aangaan bij een bank of een creditcard op zijn naam hebben staan. Als een minderjarige een betaalrekening opent, kan dat alleen met toestemming van de ouder(s). Door toestemming te geven, stelt de ouder zich automatisch garant voor een eventueel saldotekort.

 

Een kind onder de 18 jaar mag ook geen (mobiel) telefoonabonnement afsluiten. Lukt dit toch, dan kan de ouder de overeenkomst ontbinden. Vaak kiezen ouders er echter voor het abonnement van de gsm van zoon- of dochterlief op hun eigen naam af te sluiten. Door eindeloos sms’en of bellen kan een kind vervolgens toch een flinke schuld opbouwen. Omdat het abonnement op de naam van de ouders staat, zijn zij aansprakelijk voor de schuld. De provider zal deze op hen verhalen. Dat wil niet zeggen dat ouders hun kind buiten schot moeten houden. Het is verstandig met een kind een aflossingsregeling af te spreken, zodat het zich verantwoordelijk voelt voor de kosten die het maakte.

 

Minderjarigen kunnen ook schulden maken bij vrienden of familie. Deze leningen worden meestal niet vastgelegd op papier. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 20 procent van de scholieren van 12 tot en met 18 jaar zó gemakkelijk bij vrienden en familie leent, dat ze het overzicht over hun financiën kwijt zijn en/of de schuld moeilijk kunnen terugbetalen. “Kom je erachter dat je kind veel schulden heeft in zijn omgeving, ga dan samen om tafel en maak een aflossingsplan,” tipt Koop. Maar nog liever: voorkom je dat je kind in de schulden raakt. Door een goede “financiële opvoeding” kun je volgens Koop problemen voorkomen. “Wees consequent in wat je wel en niet voor een kind betaalt. Veel ouders geven kinderen kleedgeld, maar kopen daarnaast soms ook een jas of broek voor ze. Voor een kind is het dan niet duidelijk wat hij van het geld moet betalen en wat niet,” zegt de woordvoerder van het Nibud. Praat bovendien geregeld met je kind over geld en vraag het vroegtijdig aan de bel te trekken als het financiële problemen heeft.

 

 

 

 

Lees ook:

 

www.nibud.nl

 

 

 

8 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN